StasiuLove
  • Strona główna
  • Przepisy na
    • Śniadanie
    • Lunch
    • Zupy
    • Obiad
    • Podwieczorek
    • Kolacja
    • Desery
    • Napoje
    • Na wynos
  • Rozszerzanie diety
    • Początki…jak się przygotować
    • Ważne informacje
    • Nasz jadłospis >
      • 6 miesięcy
      • 7 miesięcy
      • 8 miesięcy
      • 9 miesięcy
      • 10 miesięcy
      • 11 miesięcy
      • + 12 miesięcy
  • Mama i Dziecko
    • Odwiedzane restauracje
    • Podróże z dzieckiem
    • Pomocne gadżety dla każdej mamy
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Przepisy na
    • Śniadanie
    • Lunch
    • Zupy
    • Obiad
    • Podwieczorek
    • Kolacja
    • Desery
    • Napoje
    • Na wynos
  • Rozszerzanie diety
    • Początki…jak się przygotować
    • Ważne informacje
    • Nasz jadłospis >
      • 6 miesięcy
      • 7 miesięcy
      • 8 miesięcy
      • 9 miesięcy
      • 10 miesięcy
      • 11 miesięcy
      • + 12 miesięcy
  • Mama i Dziecko
    • Odwiedzane restauracje
    • Podróże z dzieckiem
    • Pomocne gadżety dla każdej mamy
  • O nas
  • Kontakt
StasiuLove

10 miesięcy

autor: Kasia 21 sierpnia 2019

Nasz jadłospis na piąty miesiąc rozszerzania diety

Nie jestem z wykształcenia dietetykiem- dlatego poniższy jadłospis, traktuj jako przykład  i inspiracje do tworzenia własnego menu, dostosowując je do możliwości dziecka, własnej wiedzy oraz zaleceń lekarza.


Wiek Stasia: SKOŃCZONE 10 MIESIĘCY


Czas: MARZEC


Rozkład posiłków:

  • śniadanie ok 7.30-8.00
  • lunch ok 12.00
  • obiado- kolacja ok 17.00

+

  • II śniadanie ok 9.30-10.00
  • podwieczorek* /przekąska ok 14.00-15.00

*Podwieczorek od przekąski różni się większą wartość odżywczą oraz większą objętością. Podwieczorek ma za zadanie zawierać wszelkie niezbędne składniki, które powinny wchodzić w skład dobrze zbilansowanego posiłku, tj. odpowiednią proporcję węglowodanów, białka owoców/warzyw.

Stasiu nadal karmiony jest piersią na żądanie. Obecnie posiłek stały proponuję mu ok 2-3 h po karmieniu piersią.



Menu oparte na produktach z pierwszego

https://stasiulove.pl/6-miesiecy/

drugiego miesiąca

https://stasiulove.pl/7-miesiecy/

trzeciego miesiąca

https://stasiulove.pl/8-miesiecy/

czwartego miesiąca

https://stasiulove.pl/9-miesiecy/

Uwaga!

Do każdego posiłku oraz w ciągu dnia, proponuję Stasiowi do picia wodę  w otwartym kubku lub bidonie.


XVII TYDZIEŃ

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE-muffinki jajeczne*  z papryką i szczypiorkiem + bułka drożdżowa z masłem (jaglano, gryczano- orkiszowa- przepis z alaantków) + awokado + paprka czerwona
*https://www.instagram.com/p/B1nhLgrIDZi/?utm_source=ig_web_copy_link
II ŚNIADANIE -koktajl z owoców leśnych i banana z jogurtem nat. + kasza jaglana i quinoa ekspandowana + olej lniany
LUNCH -placuszki*  z masłem z orzechów arachidowych + gruszka
*kasza jaglano-owsiano-gryczana + jajko
OBIAD-KOLACJA-łosoś gotowany w mleku koko + brokuł + pieczone bataty z tahini

WTOREK

ŚNIADANIE -kasza manna na mleku koko + maliny + olej dla dzieci
II ŚNIADANIE -omlet cesarski*  + nutella z awokado**
*https://stasiulove.pl/omlet-cesarski-2/
**https://stasiulove.pl/nutella-z-awokado-i-banana/
LUNCH-rogal z masłem i serkiem śmietankowym + natka pietruszki
OBIAD-KOLACJA-królik gotowany+ ziemniak z masłem + buraczek gotowany + koperek

ŚRODA

ŚNIADANIE -jaglanka (kasza jaglana moczona przez noc) z masłem orzechowym i tartym jabłkiem
LUNCH -naleśniki z kaszy gryczanej z jarmużem* + serek śmietankowy ze szczypiorkiem + zielony ogórek + olej dla dzieci
*https://www.instagram.com/p/B0DheXyopmN/?utm_source=ig_web_copy_link
OBIAD-KOLACJA -pieczone warzywa (batat, pietruszka, marchewka) z domowym hummusem* + chleb wieloziarnisty
* skiełkowana, ugotowana ciecierzyca, ząbek czosnku, sok z cytryny, tahini

CZWARTEK

ŚNIADANIE -jajecznica z pomidorem + wiórki masła + chleb wieloziarnisty z masłem i szczypiorkiem
LUNCH -gofry jaglano- buraczkowe (przepis z alaantków + buraczek) z masłem orzechowym + winogrona zielone (bezpestkowe, przekrojone na pół) + gruszka
PODWIECZOREK- koktajl bananowo, jabłkowo- szpinakowy + olej lniany
OBIAD-KOLACJA -dorada pieczona* + pieczona dynia + makaron żytni z pesto z mięty i oliwy + olej dla dzieci
*https://www.instagram.com/p/B0_A38WADXg/?utm_source=ig_web_copy_link

PIĄTEK

ŚNIADANIE -nocna owsianka na wodzie z karobem (płatki owsiane, orkiszowe, siemie lniane) + amarantus ekspandowany + owoce leśne + olej lniany
LUNCH-kurczak gotowany +sałatka super bowl* amarantus gotowany z sosem tahini
*kapusta pak choi + kukurydza + ciecierzyca + marchewka gotowana + olej dla dzieci
PODWIECZOREK -jogurt kokosowy + ekspandowana kasza jaglana i quinoa + winogrono
OBIAD-KOLACJA -jajko sadzone+ polenta kukurydziana ze szczypiorkiem + awokado + papryka + oliwa z oliwek

SOBOTA

ŚNIADANIE -kasza manna z owocami leśnymi + olej lniany
II ŚNIADANIE -naleśniki gryczano-dyniowe* z domowym hummusem + kiełki brokuła i rzodkiewki + gotowana pietruszka z ekspandowanym amarantusem + olej dla dzieci
*https://www.instagram.com/p/B0DheXyopmN/?utm_source=ig_web_copy_link 
-zamiast jarmużu dodałam pół startej dyni na grubych oczkach
LUNCH -rissoto orzechowe z marchewka i brokułem + żółtko
OBIAD-KOLACJA-kaszka jaglano-gryczano- owsiana z migdałami i gruszką

NIEDZIELA

ŚNIADANIE -kanapka migdałowa (przepis z alaantków) z twarożkiem bananowym (twarożek nat., olej lniany, banan, płatki migdałowe) + kiwi
II ŚNIADANIE-pesto z awokado i pestek słonecznika z penne (makaron pszenny) + kiełki brokuła
LUNCH-pulpety z cielęciny + gotowany ziemniak z masłem + brokuł + mini marchewka
PODWIECZOREK-koktajl z mango, ogórka i miety + kasza jaglana + olej lniany
OBIAD-KOLACJA -płatki owsiane na mleku owsianym z różdżką smaku ,,jagoda”

XVIII TYDZIEŃ

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE -serniczki jaglane*+ owoce leśne + gruszka + wiórki masła
* 100 g twarogu + 1 jajko + 4 łyżki kaszy jaglanej + 1 banan- wszystko zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć ciasto do foremek na muffiny i piec ok 30-35 minut w 180 stopniach C.
II ŚNIADANIE-placuszki dyniowo- bananowe*
*puree z dyni + siemie lniane +kaszka jaglano-owsiano-gryczana
LUNCH -leczo warzywne* + soczewica czerwona (skiełkowana)
*papryka, pomidor, cukinia, czosnek, cebula + przypraw: kmin rzymski, ziele ang., kurkuma, olej rzepakowy
PRZEKĄSKA -tubka owocowa
OBIAD-KOLACJA– dorsz pieczony  w panierce kukurydzianej + pesto jarmuzowe* z penne kukurydzianym + gotowana pietruszka z ekspandowanym amarantusem
*oliwa z oliwek, słonecznik łuskany

WTOREK

ŚNIADANIE -jajecznica (z wiórkami masła) + płatki owsiane + papryka + ogórek zielony + kiełki brokuła i rzodkiewki + olej dla dzieci
II ŚNIADANIE-wafel zbożowy z masłem orzechowym + jabłko
LUNCH -zupa krem cukiniowo-paprykowy + pulpety wieprzowo-wołowe + kasza kuskus + olej dla dzieci
PODWIECZOREK -muffiny buraczkowe (przepis z alaantków: muffiny warzywne) + krem z awokado i karobu
OBIAD-KOLACJA -kasza gryczana biała + brukselka z mielonymi migdałami + groszek cukrowy + marchewki gotowane + olej dla dzieci

ŚRODA

ŚNIADANIE -nocna owsianka z karobem i wiórkami koko.* + olej lniany + amarantus ekspandowany + maliny
*https://www.instagram.com/p/Bzw-eJHCnj6/?utm_source=ig_web_copy_link
II ŚNIADANIE-muffiny buraczkowe z twarożkiem (twaróg, jogurt nat. + olej lniany) + rzodkiewka + szczypiorek
LUNCH-zupa warzywna z ryżem  – wywar podany w doidy cup + warzywa podane na talerzu wraz z mięskiem
*kalafior, por, marchewka, pietruszka, przyp.: liść laurowy, ziele ang, imbir- gotowana na króliku
OBIAD-KOLACJA-płatki jaglane z rodzynkami + płatki migdałowe + jabłko tarte + olej lniany

CZWARTEK

ŚNIADANIE  -kasza manna z łyżką smaku ,,jagoda” + kiwi + gruszka + olej lniany
II ŚNIADANIE -placuszki gryczano- szpinakowe + pasta z awokado i soczewicy czerwonej (moczona, skiełkowana)
*https://www.instagram.com/p/B0DheXyopmN/?utm_source=ig_web_copy_link
-zamiast jarmużu dodałam szpinak
LUNCH -jogurt kokosowy + ekspandowana kasza jaglna, kasza quinoa, amarantus + surowa marchewka + jabłko + olej z pestek dyni
OBIAD-KOLACJA -królik gotowany + pieczony batat polany tahini + pieczony buraczek z natką pietruszki + kasza kuskus + olej dla dzieci

PIĄTEK

ŚNIADANIE -jajecznica ze szczypiorkiem z wiórkami masła + chlebek z masłem + sałatka: rzodkiewka, ogórek z olejem lnianym
II ŚNIADANIE-koktajl z buraka, gruszki, soku z cytryny + olej z pestek dyni
LUNCH– wyjście na miasto ,,W KONTAKCIE”:
-hummus z kapustą! (sztos!!!) + warzywa (marchewka, papryka czerwona, ogórek kiszony!!!- pierwszy raz Staśko spróbował kiszonego warzywa i o dziwo bardzo mu zasmakowało:):) + chlebek żytni + chlebek nann
PODWIECZOREK -kasza jaglana z masłem orzechowym + mieszanka owoców: śliwki, wiśnie, czarna porzeczka posypane zmielonymi orzechami lasowymi
OBIAD-KOLACJA- dorsz z pesto pomidorowym (przepis z kwestii smaku) + szpinak + puree ziemniaczane (z oliwa z oliwek)

SOBOTA

ŚNIADANIE -owsianka nocna  (płatki owsiane, orkiszowe, siemie lniane)  + płatki migdałowe + pieczony batat z tahini + banan
LUNCH -placuszki z kaszy jęczmiennej i twarogu (jajko, szczypiorek, majeranek) + gotowany kalafior + groszek cukrowy + olej dla dzieci
PODWIECZOREK -domowy kisiel z owoców leśnych ze zbożami ekspandowanymi i olejem lnianym
OBIAD-KOLACJA- -pieczone udko z kurczaka + puree ziemniaczane ( z oliwą z oliwek) + spaghetti z marchewki i cukinii + pieczone chipsy z jarmużu

NIEDZIELA

ŚNIADANIE -placuszki z kaszy manny* + jabłko + winogrona
*https://www.instagram.com/p/B02uFg2g43P/?utm_source=ig_web_copy_link
LUNCH -makaron gryczany z jajkiem + papryka + awokado + seler naciowy + olej lniany
PODWIECZOREK  -budyń jaglano-karobowy z wiórkami kokosowymi + gruszka
OBIAD-KOLACJA-sałatka super bowl* amarantus gotowany z sosem tahini
*skiełkowana ugotowana ciecierzyca + pieczona dynia + pieczona pietruszka+ pomidorki koktajlowe + sos z oliwy z oliwek, czosnku i soku z cytryny

XIX TYDZIEŃ

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE-muffiny jajeczne* z pomidorem i szczypiorkiem  + chleb gruziński z masłem (z przydomowej piekarni) + mieszkanka kiełków
*https://www.instagram.com/p/B1nhLgrIDZi/?utm_source=ig_web_copy_link
LUNCH-gofry szpinakowe (przepis z alanatków) + twarożek z natką pietruszki (+ olej lniany)
PODWIECZOREK-jogurt kokosowy ze zboża ekspandowane (jaglane, quinoa, amarantus) skropiony olejem z pestek dyni + mango z płatkami migdałowymi + suszone jabłko
OBIAD-KOLACJA-curry z łososiem i makaronem ryżowym (gotowane w mleku kokosowym + imbir, czosnek) z brokułem, marchewką gotowaną, pietruszką + sezam

WTOREK

ŚNIADANIE -nocna owsianka * + amarantus ekspandowany + olej lniany + kiwi + banan
*https://www.instagram.com/p/Bz96bZFI3MC/?utm_source=ig_web_copy_link
LUNCH -naleśniki dyniowo-gryczane* + domowy hummus (z skiełkowanej ciecierzycy, czosnku, pasty tahini, soku z cytryny) + awokado
*https://www.instagram.com/p/B0DheXyopmN/?utm_source=ig_web_copy_link 
-zamiast jarmużu dodałam pół startej dyni na grubych oczkach
PODWIECZOREK -płatki ryżowe na mleku owsianym ( + wiorek masła) z malinami, czarna i czerwoną porzeczką
OBIAD-KOLACJA-pulpety wierzowo-wołowe gotowane z porem (+ przyprawy: czosnek staropolski, majeranek + jajko + kasza manna) +ziemniak gotowany + buraczek pieczony + sos z oliwy z oliwek, słonecznika cytryny i koperku

ŚRODA

ŚNIADANIE-bounty jaglane *+ gruszka
https://www.instagram.com/p/B05Use2gczl/?utm_source=ig_web_copy_link
LUNCH -zupa krem z kukurydzy*
*https://stasiulove.pl/krem-z-kukurydzy/
PODWIECZOREK-omlet buraczkowo-karobowy z bananem
OBIAD-KOLACJA -leniwe pierogi z kasza manna* (przepis z alaantków) z pesto ze szpinaku (szpinak, pestki słonecznika, oliwa z oliwek, sok z cytryny) + tarta surowa marchewka z olejem dla dzieci
*https://www.instagram.com/p/Bz03deuof7T/?utm_source=ig_web_copy_link

CZWARTEK

ŚNIADANIE -kaszka  jaglno-owsiano-gryczna z żółtkiem + mielone migdały + marakuja + winogron zielony + olej dla dzieci
II ŚNIADANIE-koktaj z jarmużu, banana, jabłka, soku z cytryny, kaszy jaglanej i jogurtu nat.
LUNCH-pulpety wieprzowo-wołowe + pieczone warzywa:cukinia, papryka, marchewka, pietruszka ziemniaki (+ olej rzepakowy, zioła prowansalskie, czosnek)
PODWIECZOREK-kanapka (chleb pszenny) z domowym hummusem + awokado + rzodkiewka
OBIAD-KOLACJA-placuszki serowe ze szczypiorkiem* + pomidorki koktajlowe + seler naciowy + olej dla dzieci
*kaszka zbozowa+ jajko + serek smietankowy

PIĄTEK

ŚNIADANIE-owsianka nocna* z karobem i wiórkami koko + olej dla dzieci + granat + winogrona zielone
* https://www.instagram.com/p/Bzw-eJHCnj6/?utm_source=ig_web_copy_link
LUNCH-pieczone udko z kurczaka + domowy makaron jajeczny + marchewka z jabłkiem  + oliwa z oliwek
PODWIECZOREK-muffin buraczkowy posmarowany masłem + jajko sadzone + awokado + rzodkiewka
OBIAD-KOLACJA-jogurt nat. z ekspandowanymi zbożami + różdzka smaku ,,jagoda” + olej z pestek dyni

SOBOTA

ŚNIADANIE -tosty francuskie z karobem* (chleb pszenny) + gruszka
*https://www.instagram.com/p/B07q-daARUU/?utm_source=ig_web_copy_link
II ŚNIADANIE -wafel zbożowy z masłem orzechowym + jabłko
LUNCH-sałatka z kaszy jaglanej z gotowanym burakiem( skropione sokiem z cytryny) + serek śmietankowy + mieszanka kiełków + zielony ogórek + pestki słonecznika + olej lniany
PODWIECZOREK– nutella z awokado, banana i karobu* z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi
*https://stasiulove.pl/nutella-z-awokado-i-banana/
OBIAD-KOLACJA-pilaf z batata, kalafiora, pomidora zielonej soczewicy (skiełkowanej) na mleku koko. (+ imbir, czosnek, kurkuma) + ryż

NIEDZIELA

ŚNIADANIE-płatki jaglane na domowym mleku owsianym + płatki migdałowe +owoce leśne + olej lniany
LUNCH-omlet ze szpinakiem i papryką
OBIAD-KOLACJA-udko królika gotowane w warzywach + brokuł + mizeria ( z jogurtem nat.)+ ziemiaczek z koperkiem

XX TYDZIEŃ

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE-owsianka na domowym mleku owsianym (płatki owsiane, orkiszowe, siemie lniane) + amarantus ekspandowany + kiwi + banan + pasta tahini
II ŚNIADANIE-jogurt kokosowy + zboża ekspandowane (quinoa, jaglane) + mandarynka + olej z pestek moreli
LUNCH-dorsz gotowany w przyprawach + pietruszkowe placuszki gryczane (z namoczonej kaszy gryczanej niepalonej) + gotowany por + olej dla dzieci
PODWIECZOREK-bulka z pastą z awokado i natką pietruszki
OBIAD-KOLACJA-zupa pomidorowa (na rosole z królika + marchewka) z skiełkowaną zieloną soczewicą + olej dla dzieci + natka pietruszki

WTOREK

ŚNIADANIE- kanapka migdałowo-karobowa (przepis z alaantków) z twarożkiem morelowym  (twaróg nat. + jogurt nat. + olej lniany + suszona morela) + wiśnie posypane płatkami migdałowymi (mrożone)
II ŚNIADANIE-koktajl z banana, jabłka, kaszy jaglanej i szpinaku + olej lniany
LUNCH- makaron kukurydziany z jajkiem* +pomidorki koktajlowe
*https://www.instagram.com/p/B1ESIXMgj6n/?utm_source=ig_web_copy_link
OBIAD-KOLACJA-pulpeciki z cielęciny z kaszą bulgur + buraczek gotowany

ŚRODA

ŚNIADANIE-jajecznica (1 jajko, 1 żółtko) z wiórkiem masła + chlebek pszenny z masłem + papryka surowa + pomidorki koktajlowe
II ŚNIADANIE-budyń jaglano-karobowy z bananem (z mlekiem koko. i wiórkami koko.)
LUNCH-placuszki z kaszy manny z twarogiem (+ szczypiorek, papryka, zioła prowansalskie)
OBIAD-KOLACJA-makaron z czerwonej soczewicy z pesto z jarmużu (+oliwa z oliwek) + awokado

CZWARTEK

ŚNIADANIE -owsianka nocna z owocami leśnymi* + masło orzechowe + olej lniany
*https://www.instagram.com/p/Bz96bZFI3MC/?utm_source=ig_web_copy_link
II ŚNIADANIE-mozzarella z pomidorem* + chleb pszenny
* https://www.instagram.com/p/B05uyjCgAdc/?utm_source=ig_web_copy_link
LUNCH -tortilla (jajko, amarantus ekspandowany, kaszka helpa) z twarożkiem z nerkowców + marchewka gotowana
PRZEKĄSKA-tubka owocowa
OBIAD-KOLACJA-królik gotowany + por gotowany + polenta kukurydziana + olej dla dzieci

PIĄTEK

ŚNIADANIE -jaglanka z rodzynkami + tarte jabłko + jogurt naturalny
II ŚNIADANIE-jogurt kokosowy ze zbożami ekspandowanymi (quinoa, amarantus) + pieczona dynia + olej z pestek
moreli
LUNCH -naleśniki gryczano- jarmużowe* z domowym hummusem + papryka surowa + mieszanka kiełków
*https://www.instagram.com/p/B0DheXyopmN/?utm_source=ig_web_copy_link
OBIAD-KOLACJA-dorsz w panierce kukurydzianej (smażony bez tłuszczu) + ziemniak + mizeria ( z jog. nat.) + gotowana pietruskza + olej dla dzieci

SOBOTA

ŚNIADANIE-jajecznica z pomidorem + szczypiorek + chleb pszenny
II ŚNIADANIE-jogurt koko. z piecozną dynia + zboża ekspandowane + olej z pestek moreli
LUNCH-barszcz ukraiński (na rosole z królika) z fasolką szparagową
OBIAD-KOLACJA-curry z batata, kalafiora i kurczaka z kaszą bulgur

NIEDZIELA

ŚNIADANIE-placuszki  z kaszy manny* z dynia + gruszka + olej dla dzieci
*https://www.instagram.com/p/B02uFg2g43P/?utm_source=ig_web_copy_link
II ŚNIADANIE -płatki owsiane z bananem i karobem, masłem orzechowym + amarantus ekspandowany
LUNCH-muffin buraczkowy z domowym hummusem z awokado
OBIAD-KOLACJA-makaron ryżowy z kurczakiem, kapusta pak choi, marchewka i sezamem

Zostaw komentarz Cancel Reply

O nas

O nas

Jesteśmy nierozłącznym duetem od sierpnia 2017 roku…. Spotkaliśmy się jednak dopiero w maju 2018 roku! Jak to możliwe? Taki związek może tworzyć jedynie… Mama i Syn Witaj! Z tej strony:Kasia i Staś

Znajdziesz nas tutaj

Facebook Instagram

Wyszukaj przepis

Na wynos

  • 1

    Muffiny dyniowe

    10 lutego 2020
  • 2

    Placuszki z kaszy manny

    21 sierpnia 2019
  • 3

    Markizy kakaowe z nadzieniem śmietankowo- kokosowym

    5 listopada 2019
  • 4

    Bułeczki dyniowe

    20 września 2019
  • 5

    ,,Sernikowe” placki z tofu

    23 września 2019
  • 6

    Gofry orkiszowo-gryczane

    27 stycznia 2020
  • 7

    Tradycyjne gofry z bitą śmietaną

    5 stycznia 2020
  • 8

    Placki pomidorowe z mąką z ciecierzycy

    29 sierpnia 2019

Popularne przepisy

  • 1

    Muffiny dyniowe

    10 lutego 2020
  • 2

    Zapiekanka rybna w sosie porowym

    3 stycznia 2020
  • 3

    KREM Z POMIDORÓW I PIECZONYCH BATATÓW

    7 lutego 2020
  • 4

    Ciastka z czerwonej fasoli i dyni

    31 października 2019

Kategorie

  • Desery (57)
  • Kolacja (65)
  • Lunch (54)
  • Na wynos (33)
  • Obiad (49)
  • Podwieczorek (56)
  • Przepisy od znanych i lubianych… (10)
  • Śniadanie (62)
  • Zupy (13)

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username

Ostatnie przepisy

  • MAKARON STIR-FRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

    23 lutego 2020
  • Muffiny dyniowe

    10 lutego 2020
  • KREM Z POMIDORÓW I PIECZONYCH BATATÓW

    7 lutego 2020

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram

Copyright © 2023 StasiuLove
Wykonanie: WP-DESIGN


Powrót do góry