StasiuLove
  • Strona główna
  • Przepisy na
    • Śniadanie
    • Lunch
    • Zupy
    • Obiad
    • Podwieczorek
    • Kolacja
    • Desery
    • Napoje
    • Na wynos
  • Rozszerzanie diety
    • Początki…jak się przygotować
    • Ważne informacje
    • Nasz jadłospis >
      • 6 miesięcy
      • 7 miesięcy
      • 8 miesięcy
      • 9 miesięcy
      • 10 miesięcy
      • 11 miesięcy
      • + 12 miesięcy
  • Mama i Dziecko
    • Odwiedzane restauracje
    • Podróże z dzieckiem
    • Pomocne gadżety dla każdej mamy
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Przepisy na
    • Śniadanie
    • Lunch
    • Zupy
    • Obiad
    • Podwieczorek
    • Kolacja
    • Desery
    • Napoje
    • Na wynos
  • Rozszerzanie diety
    • Początki…jak się przygotować
    • Ważne informacje
    • Nasz jadłospis >
      • 6 miesięcy
      • 7 miesięcy
      • 8 miesięcy
      • 9 miesięcy
      • 10 miesięcy
      • 11 miesięcy
      • + 12 miesięcy
  • Mama i Dziecko
    • Odwiedzane restauracje
    • Podróże z dzieckiem
    • Pomocne gadżety dla każdej mamy
  • O nas
  • Kontakt
StasiuLove

6 miesięcy

autor: kontakt@wp-design.pl 5 sierpnia 2019

Nasz jadłospis w pierwszym miesiącu rozszerzania diety:

Od samego początku stosujemy metodę BLW- Staś dostaję kawałki do samodzielnego jedzenia.

Nie jestem z wykształcenia dietetykiem- dlatego poniższy jadłospis, traktuj jako przykład  i inspiracje do tworzenia własnego menu, dostosowując je do możliwości dziecka, własnej wiedzy oraz zaleceń lekarza.

Skąd wiedziałam że to Staśko jest gotowy na rozpoczęcie jedzeniowej przygody?

– zapraszam do zakładki: ,,POCZĄTKI… JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ”


Wiek Stasia: SKOŃCZONE 6 MIESIĘCY


Czas: LISTOPAD-GRUDZIEŃ


Rozkład posiłków:

  • śniadanie ok 9.00
  • obiad ok 17.00

+

  • ewentualnie przekąska ok 14.00-15.00

Stasiu nadal karmiony jest piersią na żądanie. Obecnie posiłek stały proponuję mu ok 30-45 minut  po karmieniu piersią.


Podstawy menu w pierwszym miesiącu:

  • kasze: gryczana, jaglana, orkiszowa, jęczmienna, kukurydziana, kasza manna, płatki owsiane, ryż, zboża ekspandowane, amarantus, quinoa
  • makaron: pszenny, kukurydziany, jajeczny, gryczany
  • pieczywo: pszenne i bezglutenowe (własnego wypieku)
  • jajka
  • mięso: kurczak, indyk, królik, wołowina, cielęcina, wieprzowina
  • ryby: dorsz, łosoś (dziki/pacyficzny), flądra, dorada
  • tłuszcze: olej lniany, olej dla dzieci: słonecznikowo-rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, awokado
  • owoce i warzywa: większość dostępnych w sklepach ( łącznie z cytrusami)
  • dodatkowo: mleko kokosowe, karob, pasta sezamowa tahini,
  • przyprawy: (naturalne, bez użycia soli oraz wzmacniaczy smaku): papryka słodka, pieprz, kurkuma, cynamon (w małych ilościach), chilli, czosnek, zioła (bazylia, oregano, ziele angielskie itp.) ….

UWAGA!

Do każdego posiłku proponuję Stasiowi do picia wodę w otwartym kubku lub bidonie.


I TYDZIEŃ

DZIEŃ 1

OBIAD – dynia gotowana + marchewka gotowana + kostki z kaszy kukurydzianej

Staś był bardzo zaciekawiony ,,nową sytuacją”. Posadzony na moich kolanach chętnie wyciągnął rączki po produkty. Największym zainteresowaniem cieszyła się marchewka- zostało ,,odgryzione” pare kawałków. Dynia po pierwszym kęsie została wypluta. Kaszy Stasiu nie tknął. Efekt ,,pierwszego posiłku” był widoczny w kupie dnia następnego:) 

DZIEŃ 2

ŚNIADANIE -chleb gryczany własnego wypieku* + awokado

*chleb gryczany- przepis – piekłam bez użycia soli https://www.instagram.com/p/B1iVAoOoKty/?utm_source=ig_web_copy_link

Staś nadal jest bardzo zaciekawiony nową sytuacją. Chleb został samodzielnie włożony do buzi i chwilkę ,,polizany”. Awokado (grubsze pojedyncze plasterki ,,do rączki”) położone przed Stasiem na stole, również samodzielnie powędrowało do buzi. 

OBIAD -brokuł gotowany + udko z kurczaka* + kaszka gryczano-jaglana z amarantusem**

* mięso upieczone bez soli, przyprawione słodką papryką i kurkumą, pieczone razem z naszymi kawałkami, ułożone na marchewkach tak aby sos z naszych przyprawionych udek nie ,,doprawiał kawałka Stasia),

**skusiłam się na zakup kaszy ,,Czary Mary” od Helpy

Brokuł cieszył się dużym zainteresowaniem. Zostały odgryzione różyczki brokuła z dwóch kawałków. Kaszka podana z łyżeczki została sukcesywnie ,,zlizywana” ( Stasiu ,,zjadł ok 4-5 łyżeczek kaszki).   Mięsko zostało podane Stasiowi ze względu na posiadanie kurczaka ,,ze wsi”. Z zaproponowanego kawałka, Stasiu wyssał soki. Nie pogryzł ,ani nie połknął żadnego kawałka- podanie mięska miało za zadanie,  rozpoczęcie nauki żucia:) 

DZIEŃ 3

ŚNIADANIE -kasza jaglana + tarta gotowana marchewka + kilka kropli oleju dla dzieci słonecznikowo – rzepakowego*

*używam olei z Olinii

OBIAD -marchewka gotowana z amarantusem ekspandowanym + buraczek gotowany + kasza kukurydziana + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo – rzepakowego

Śniadania na razie nie cieszą się zbyt dużym zainteresowaniem. Stasiu przygląda się produktom położonym przed nim i dość ostrożnie wkłada łyżeczkę z zawartością do buzi. Do obiadu, Stasiu podchodzi z większym entuzjazmem. Posadzony u mnie na kolanach, mając naprzeciwko Tatę- chętniej sięga po nowe produkty. Hitem stał się buraczek. Bardzo ochoczo ,,wysysał” z niego sok, odgryzł malutki kawałek. Marchewka oraz kasza zostały również bardzo pozytywnie przyjęte i chętnie włożone do buzi (kasza została podana na łyżeczce, która Stasiu samodzielnie wkładał do buzi)

DZIEŃ 4

ŚNIADANIE -płatki jaglane z buraczkiem + awokado

OBIAD -chleb gryczany* + dynia pieczona + fasolka szparagowa + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo – rzepakowego

* https://www.instagram.com/p/B1iVAoOoKty/?utm_source=ig_web_copy_link

Pierwszy raz Stasiu z większym entuzjazmem zainteresował się śniadaniem. Chętnie wkładał do buzi płatki podane na łyżeczce oraz awokado. Hitem obiadu stała się pieczona dynia. Chętnie sięgał po nowe kawałki. Z fasolką szło mu nieco gorzej- nie potrafił dobrze jej złapać. Ale!- kawałek który udało mu się włożyć do buzi został zjedzony:). Chleb nie cieszył się dzisiaj zainteresowaniem.

DZIEŃ 5

ŚNIADANIE -płatki jaglane z puree z dyni + kilka kropli oleju lnianego

OBIAD -pomidor + chleb gryczany * +gotowana pierś z kurczaka

*chleb gryczany- przepis – piekłam bez użycia soli https://www.instagram.com/p/B1iVAoOoKty/?utm_source=ig_web_copy_link

Płatki jaglane z dynią nie bardzo przypasowały Stasiowi- sądzę że dałam za dużo puree i smak stał się zbyt ,,ciężki”. Włożył 2 razy łyżeczkę do buzi i podziękował za resztę:) Naszym nowym odkryciem i zarazem produktem TOP stał się pomidor. Stasiu bardzo ładnie poradził sobie z chwyceniem jednej ćwiartki i bardzo umiejętnie wyssał z niej cały miąższ. Finalnie wszystkie ćwiartki zostały pozbawione miąższu:) Pomidora podałam ze skórką. Chleb i pierś z kurczaka zostały jedynie possane.

DZIEŃ 6

ŚNIADANIE – chleb gryczany* + awokado

*https://www.instagram.com/p/B1iVAoOoKty/?utm_source=ig_web_copy_link

PRZEKĄSKA – jabłko (uparowane, podane w całości)

OBIAD – ziemniaki + pietruszka gotowana posypana ekspandowanym amarantusem + całe jajko + kilka kropli oleju dla dzieci słonecznikowo – rzepakowego

Dzisiejsze śniadanie zostało zjedzone w całości:) Nasz kolejny nowy produkt w diecie to jajko. Stasiu zaciekawiony nowym kształtem i fakturą, od razu sięgnął po jedną z ćwiartek. Ładnie poradził sobie z włożeniem jej do buzi. Z każdej z ćwiartek Stasiu ,,wyjadł” żółtko z odrobinką odgryzionego białka. Pietruszka została również podana po raz pierwszy. Jej słodkawy smak bardzo przypasował Stasiowi. Ziemniak nieprzerwanie cieszy się dużym zainteresowaniem. Finalnie każdy produkt trafił do buzi Stasia- na stole po obiedzie zostały porozrzucane kawałki białka, pół ziemniaka i ponad połowa przygotowanej pietruszki.

DZIEŃ 7

ŚNIADANIE – płatki jaglane z pieczoną dynią + kilka kropli oleju lnianego

OBIAD – pieczone bataty + pieczona cukinia + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo-rzepakowego


II TYDZIEŃ

DZIEŃ 8

ŚNIADANIE – kasza manna ze startym jabłkiem + awokado

OBIAD – jajko gotowane + pomidor + komosa ryżowa+ kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo-rzepakowego

DZIEŃ 9

ŚNIADANIE – kaszka gryczano-jaglana z amarantusem*+ awokado

*kaszka od Helpy

OBIAD – ryba gotowana + ziemniaki + buraczek gotowany + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo-rzepakowego

DZIEŃ 10

ŚNIADANIE – płatki jaglane + banan + kilka kropli oleju lnianego

obiad -marchewka gotowana + omlet z jednego jajka na odrobinie masła + chleb pszenny własnego wypieku*

*chleb pszenny- przepis: (piekłam bez użycia soli) (https://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/chleb_bez_wyrabiania_z_chrupiaca_skorka/przepis.html)

DZIEŃ 11

ŚNIADANIE – płatki jaglane + gotowane jabłko + kilka kropli oleju lnianego

OBIAD – brokuł gotowany + pietruszka gotowana z amarantusem ekspandowanym + ziemniak + kilka kropli oliwy z oliwek

DZIEŃ 12

ŚNIADANIE – kasza jaglano-gryczana z amarantusem + awokado + gruszka + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo-rzepakowego

OBIAD – kasza kukurydziana + jajko + kalafior + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo-rzepakowego

Po raz pierwszy Stasiu spróbował dzisiaj smaku gruszki. Bardzo ładnie poradził sobie z jej chwyceniem (gruszkę podzieliłam na ćwiartki). Wyssał z każdej ćwiartki sok i odgryzł po kawałku. Kasza i awokado na dobre wpisały się w gust kulinarny Stasia:)

DZIEŃ 13

ŚNIADANIE – płatki ryżowe + dwa mini banany + kilka kropli oleju lnianego

OBIAD – ziemniak gotowany + gotowana czerwona soczewica + kilka kropli oleju dla dzieci,słonecznikowo-rzepakowego

Dzisiejsze śniadanie odbyło się w towarzystwie Dziadków. Stasiu był bardzo zainteresowany nową sytuacją – pierwszy raz miał okazję jeść w tak licznym gronie, jednak nie był skrępowany dodatkowym towarzystwem i chętnie sięgał po produkty z talerzyka. Pierwszy raz Stasiu spróbował gotowanej soczewicy – sądzę że mu posmakowała, zjadł 2-3 garstki. Ziemniak nieprzerwanie cieszy się dużym powodzeniem:)

DZIEŃ 14

ŚNIADANIE – kasza manna + ugotowane jabłko (małe) + kilka kropli oleju lnianego

OBIAD -kulki z płatków jaglanych i gotowanego mięsa z kurczaka + gotowana marchewka obtoczona w amarantusie ekspandowanym + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo-rzepakowego

Stasiu bardzo polubił smak jabłka. Dzisiejsza porcję zjadł prawie w całości. Mniejszym zainteresowaniem cieszyła się kasza manna. Dzisiejszy obiad nie cieszył się zbytnim zainteresowaniem. Kulki mięsne zostały jedynie dwa razy włożone do buzi i wyplute ( może nie podpasowała mu konsystencja?). Marchewka również nie cieszyła się zainteresowaniem. 


III TYDZIEŃ

Od ubiegłego czwartku niestety musieliśmy zacząć brać antybiotyk z powodu zapalenia ucha. Inhalacje sterydami nic nie pomogły. Staram się w tym czasie nie wprowadzać żadnych nowych produktów- proponuje Stasiowi te rzeczy, po których mam pewność że nie wystąpiły wcześniej żadne reakcje alergiczne oraz takie produkty, które łagodzą brzuszek (niestety antybiotyk mocno obciąża żołądek)

DZIEŃ 15

ŚNIADANIE – awokado + mini banan + kromka chleba gryczanego*

*https://www.instagram.com/p/B1iVAoOoKty/?utm_source=ig_web_copy_link

Zaproponowane produkty prawie w całości zostały pochłonięte. Stasiu z wielką ochotą zajadał się awokadem :). Podobnie miała się rzecz z dzisiejszym bananem i chlebem- po raz pierwszy chyba Stasiu zjadł całą zaproponowaną porcję :).

Dzisiejszy dzień obył się bez obiadu. Boleści brzuszka i wymioty (Stasiu jest po antybiotykoterapii) spowodowały że odpuściliśmy dzisiejszy pokarm stały. Po śniadaniu- resztę dnia był tylko na piersi.

DZIEŃ 16

ŚNIADANIE – płatki jaglane z puree z dyni + olej lniany

OBIAD – ryba gotowana na parze ( świeża eko-ryba)+ gotowany brokuł + ziemniak+ kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo-rzepakowego

Stasiu bardzo polubił ryby:)

DZIEŃ 17

ŚNIADANIE – jajko + kasza manna + kilka kropli oleju lnianego

OBIAD -2 pulpety z cielęciny ( mielona cielęcina, odrobina kaszy manny, natka pietruszki- pulpety gotowane w wodzie przez 15 min z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego) + pieczony batat + kilka kropli oleju dla dzieci słonecznikowo-rzepakowego

DZIEŃ 18

ŚNIADANIE – chleb gryczany* + awokado

*https://www.instagram.com/p/B1iVAoOoKty/?utm_source=ig_web_copy_link

OBIAD – pulpety z cielęciny + buraczek gotowany + kilka kropli oleju dla dzieci słonecznikowo-rzepakowego

DZIEŃ 19

ŚNIADANIE – jajecznica z jednego jajka ugotowana na parze (+ odrobina masła położona na wierzchu jajecznicy) +płatki jaglane + gotowane jabłko

OBIAD – kasza jęczmienna + awokado + gotowany buraczek

DZIEŃ 20

ŚNIADANIE – kasza manna z puree z dyni + gruszka + olej dla dzieci, słonecznikowo- rzepakowy

OBIAD – pieczona cukinia + pieczona czerwona papryka + gotowany ziemniak + kilka kropli oliwy z oliwek

DZIEŃ 21

ŚNIADANIE – kasza ,,Czary Mamy” jaglano-gryczana z amarantusem + ,,łyżka smaku” Helpa (truskawka, jeżyna, burak) + pieczona dynia obsypana amarantusem ekspandowanym + kilka kropli oleju lnianego

OBIAD – gotowane jajko + gotowany ziemniak + fasolka szparagowa + kilka kropli oleju dla dzieci słonecznikowo-rzepakowego


IV TYDZIEŃ

Do jadłospisu Stasia dołożyłam przekąski w formie owoców lub warzyw.

DZIEŃ 22

ŚNIADANIE – kasza kukurydziana z tartym jabłkiem + awokado

,,Skubnięte” zostało jedynie awokado, reszta rozrzucona na krzesełku i podłodze.

OBIAD – pieczona papryka + pieczony bakłażan (sam miąższ) + gotowana na parze marchewka obsypana ekspandowanym amarantusem + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo-rzepakowego

Papryka stała się najnowszym hitem. Dzisiejszy obiad został w większości skonsumowany:) 

DZIEŃ 23

ŚNIADANIE – omlet z jednego jajka (z wiórkiem masła) + chlebek gryczany własnego wypieku* + jabłko

*https://www.instagram.com/p/B1iVAoOoKty/?utm_source=ig_web_copy_link

OBIAD – ryba gotowana na parze + ziemniak + pomidor + kilka kropli oliwy z oliwek

DZIEŃ 24

ŚNIADANIE – kasza kukurydziana z łyżką smaku (burak, jeżyna, truskawka) + jabłko + kilka kropli oleju lnianego

OBIAD – pieczone udko z kurczaka + pieczona pietruszka + pieczony batat + kilka kropli oliwy z oliwek

DZIEŃ 25

ŚNIADANIE – owsianka na mleku kokosowym z karobem

II ŚNIADANIE – awokado + banan

OBIAD – zupa krem brokułowa na wywarze warzywnym + jajko

DZIEŃ 26

ŚNIADANIE – omlet z jednego jajka usmażony z odrobiną masła + pomidor

PRZEKĄSKA – kiwi

OBIAD – 2 pulpety z cielęciną, natką pietruszki, marchewką i kaszą manną + makaron pełnoziarnisty penne (ode mnie z talerza) + makaron i mięso polane odrobiną oleju dla dzieci

Mięso:  do surowego mięsa dołożyłam starty na małych oczkach kawałek marchewki i posiekaną natkę pietruszki, w celu ,,związania” mięsa dosypałam odrobine kaszy manny- uformowałam 6 podłużnych  małych pulpetów. Wrzuciłam na gotującą się wodę z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.  Gotowałam na małym ogniu 15 min)

Stasiu bardzo chętnie je mięso:)

DZIEŃ 27

ŚNIADANIE – kasza manna na mleku kokosowym + gruszka

OBIAD – pulpety z cielęciny + surowa papryka + kasza jęczmienna + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo- rzepakowego

KOLACJA – kasza orkiszowa na mleku kokosowym + łyzka smaku (malina, jeżyna, burak)

DZIEŃ 28

ŚNIADANIE – kasza zbożowa + puree z dyni+ banan + kilka kropli oleju lnianego

PRZEKĄSKA – surowa papryka + awokado

OBIAD – jajko sadzone ( ,,usmażone” na suchej patelni, podlane wodą i przykryte pokrywką)+ gotowany burak + ziemniak + kilka kropli oliwy z oliwek

Podanie w tej formie jajka okazało się strzałem w dziesiątkę. Wcześniej jajko gotowane w całości i dzielone na ćwiartki wypadało Stasiowi z rączek i mocno się męczył z wsadzeniem ich do buzi, z jajecznicą też za bardzo sobie nie radził.

DZIEŃ 29

ŚNIADANIE – kasza Czary Mamy jaglano-gryczana z amarantusem + ,,łyżka smaku” Helpa (truskawka, jeżyna, burak)+ kilka kropli oleju dla dzieci + gotowane jabłko

PRZEKĄSKA – gruszka

OBIAD – Stasiu dostał dzisiaj produkty z naszego curry -gotowana pierś z kurczaka w mleku kokosowym (przyprawy: kurkuma, słodka papryka, ziele ang.) + gotowany kalafior + szpinak gotowany + kulki z białego ryżu

DZIEŃ 30

ŚNIADANIE – kaszka orkiszowa na mleku kokosowym + kilka kropli oleju dla dziecI + awokado

PRZEKĄSKA – kiwi

OBIAD – gotowana pierś z kurczaka z dnia poprzedniego + gotowany buraczek posypany amarantusem ekspandowanym + ryż + kilka kropli oleju dla dzieci

Zostaw komentarz Cancel Reply

O nas

O nas

Jesteśmy nierozłącznym duetem od sierpnia 2017 roku…. Spotkaliśmy się jednak dopiero w maju 2018 roku! Jak to możliwe? Taki związek może tworzyć jedynie… Mama i Syn Witaj! Z tej strony:Kasia i Staś

Znajdziesz nas tutaj

Facebook Instagram

Wyszukaj przepis

Na wynos

  • 1

    Muffiny dyniowe

    10 lutego 2020
  • 2

    Placuszki z kaszy manny

    21 sierpnia 2019
  • 3

    Markizy kakaowe z nadzieniem śmietankowo- kokosowym

    5 listopada 2019
  • 4

    Bułeczki dyniowe

    20 września 2019
  • 5

    ,,Sernikowe” placki z tofu

    23 września 2019
  • 6

    Gofry orkiszowo-gryczane

    27 stycznia 2020
  • 7

    Tradycyjne gofry z bitą śmietaną

    5 stycznia 2020
  • 8

    Placki pomidorowe z mąką z ciecierzycy

    29 sierpnia 2019

Popularne przepisy

  • 1

    Muffiny dyniowe

    10 lutego 2020
  • 2

    Zapiekanka rybna w sosie porowym

    3 stycznia 2020
  • 3

    KREM Z POMIDORÓW I PIECZONYCH BATATÓW

    7 lutego 2020
  • 4

    Ciastka z czerwonej fasoli i dyni

    31 października 2019

Kategorie

  • Desery (57)
  • Kolacja (65)
  • Lunch (54)
  • Na wynos (33)
  • Obiad (49)
  • Podwieczorek (56)
  • Przepisy od znanych i lubianych… (10)
  • Śniadanie (62)
  • Zupy (13)

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username

Ostatnie przepisy

  • MAKARON STIR-FRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

    23 lutego 2020
  • Muffiny dyniowe

    10 lutego 2020
  • KREM Z POMIDORÓW I PIECZONYCH BATATÓW

    7 lutego 2020

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram

Copyright © 2023 StasiuLove
Wykonanie: WP-DESIGN


Powrót do góry