Nasz jadłospis w pierwszym miesiącu rozszerzania diety:
Od samego początku stosujemy metodę BLW- Staś dostaję kawałki do samodzielnego jedzenia.
Nie jestem z wykształcenia dietetykiem- dlatego poniższy jadłospis, traktuj jako przykład i inspiracje do tworzenia własnego menu, dostosowując je do możliwości dziecka, własnej wiedzy oraz zaleceń lekarza.
Skąd wiedziałam że to Staśko jest gotowy na rozpoczęcie jedzeniowej przygody?
– zapraszam do zakładki: ,,POCZĄTKI… JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ”
Wiek Stasia: SKOŃCZONE 6 MIESIĘCY
Czas: LISTOPAD-GRUDZIEŃ
Rozkład posiłków:
- śniadanie ok 9.00
- obiad ok 17.00
+
- ewentualnie przekąska ok 14.00-15.00
Stasiu nadal karmiony jest piersią na żądanie. Obecnie posiłek stały proponuję mu ok 30-45 minut po karmieniu piersią.
Podstawy menu w pierwszym miesiącu:
- kasze: gryczana, jaglana, orkiszowa, jęczmienna, kukurydziana, kasza manna, płatki owsiane, ryż, zboża ekspandowane, amarantus, quinoa
- makaron: pszenny, kukurydziany, jajeczny, gryczany
- pieczywo: pszenne i bezglutenowe (własnego wypieku)
- jajka
- mięso: kurczak, indyk, królik, wołowina, cielęcina, wieprzowina
- ryby: dorsz, łosoś (dziki/pacyficzny), flądra, dorada
- tłuszcze: olej lniany, olej dla dzieci: słonecznikowo-rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, awokado
- owoce i warzywa: większość dostępnych w sklepach ( łącznie z cytrusami)
- dodatkowo: mleko kokosowe, karob, pasta sezamowa tahini,
- przyprawy: (naturalne, bez użycia soli oraz wzmacniaczy smaku): papryka słodka, pieprz, kurkuma, cynamon (w małych ilościach), chilli, czosnek, zioła (bazylia, oregano, ziele angielskie itp.) ….
UWAGA!
Do każdego posiłku proponuję Stasiowi do picia wodę w otwartym kubku lub bidonie.
I TYDZIEŃ
DZIEŃ 1
OBIAD – dynia gotowana + marchewka gotowana + kostki z kaszy kukurydzianej
Staś był bardzo zaciekawiony ,,nową sytuacją”. Posadzony na moich kolanach chętnie wyciągnął rączki po produkty. Największym zainteresowaniem cieszyła się marchewka- zostało ,,odgryzione” pare kawałków. Dynia po pierwszym kęsie została wypluta. Kaszy Stasiu nie tknął. Efekt ,,pierwszego posiłku” był widoczny w kupie dnia następnego:)
DZIEŃ 2
ŚNIADANIE -chleb gryczany własnego wypieku* + awokado
*chleb gryczany- przepis – piekłam bez użycia soli https://www.instagram.com/p/B1iVAoOoKty/?utm_source=ig_web_copy_link
Staś nadal jest bardzo zaciekawiony nową sytuacją. Chleb został samodzielnie włożony do buzi i chwilkę ,,polizany”. Awokado (grubsze pojedyncze plasterki ,,do rączki”) położone przed Stasiem na stole, również samodzielnie powędrowało do buzi.
OBIAD -brokuł gotowany + udko z kurczaka* + kaszka gryczano-jaglana z amarantusem**
* mięso upieczone bez soli, przyprawione słodką papryką i kurkumą, pieczone razem z naszymi kawałkami, ułożone na marchewkach tak aby sos z naszych przyprawionych udek nie ,,doprawiał kawałka Stasia),
**skusiłam się na zakup kaszy ,,Czary Mary” od Helpy
Brokuł cieszył się dużym zainteresowaniem. Zostały odgryzione różyczki brokuła z dwóch kawałków. Kaszka podana z łyżeczki została sukcesywnie ,,zlizywana” ( Stasiu ,,zjadł ok 4-5 łyżeczek kaszki). Mięsko zostało podane Stasiowi ze względu na posiadanie kurczaka ,,ze wsi”. Z zaproponowanego kawałka, Stasiu wyssał soki. Nie pogryzł ,ani nie połknął żadnego kawałka- podanie mięska miało za zadanie, rozpoczęcie nauki żucia:)
DZIEŃ 3
ŚNIADANIE -kasza jaglana + tarta gotowana marchewka + kilka kropli oleju dla dzieci słonecznikowo – rzepakowego*
*używam olei z Olinii
OBIAD -marchewka gotowana z amarantusem ekspandowanym + buraczek gotowany + kasza kukurydziana + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo – rzepakowego
Śniadania na razie nie cieszą się zbyt dużym zainteresowaniem. Stasiu przygląda się produktom położonym przed nim i dość ostrożnie wkłada łyżeczkę z zawartością do buzi. Do obiadu, Stasiu podchodzi z większym entuzjazmem. Posadzony u mnie na kolanach, mając naprzeciwko Tatę- chętniej sięga po nowe produkty. Hitem stał się buraczek. Bardzo ochoczo ,,wysysał” z niego sok, odgryzł malutki kawałek. Marchewka oraz kasza zostały również bardzo pozytywnie przyjęte i chętnie włożone do buzi (kasza została podana na łyżeczce, która Stasiu samodzielnie wkładał do buzi)
DZIEŃ 4
ŚNIADANIE -płatki jaglane z buraczkiem + awokado
OBIAD -chleb gryczany* + dynia pieczona + fasolka szparagowa + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo – rzepakowego
* https://www.instagram.com/p/B1iVAoOoKty/?utm_source=ig_web_copy_link
Pierwszy raz Stasiu z większym entuzjazmem zainteresował się śniadaniem. Chętnie wkładał do buzi płatki podane na łyżeczce oraz awokado. Hitem obiadu stała się pieczona dynia. Chętnie sięgał po nowe kawałki. Z fasolką szło mu nieco gorzej- nie potrafił dobrze jej złapać. Ale!- kawałek który udało mu się włożyć do buzi został zjedzony:). Chleb nie cieszył się dzisiaj zainteresowaniem.
DZIEŃ 5
ŚNIADANIE -płatki jaglane z puree z dyni + kilka kropli oleju lnianego
OBIAD -pomidor + chleb gryczany * +gotowana pierś z kurczaka
*chleb gryczany- przepis – piekłam bez użycia soli https://www.instagram.com/p/B1iVAoOoKty/?utm_source=ig_web_copy_link
Płatki jaglane z dynią nie bardzo przypasowały Stasiowi- sądzę że dałam za dużo puree i smak stał się zbyt ,,ciężki”. Włożył 2 razy łyżeczkę do buzi i podziękował za resztę:) Naszym nowym odkryciem i zarazem produktem TOP stał się pomidor. Stasiu bardzo ładnie poradził sobie z chwyceniem jednej ćwiartki i bardzo umiejętnie wyssał z niej cały miąższ. Finalnie wszystkie ćwiartki zostały pozbawione miąższu:) Pomidora podałam ze skórką. Chleb i pierś z kurczaka zostały jedynie possane.
DZIEŃ 6
ŚNIADANIE – chleb gryczany* + awokado
*https://www.instagram.com/p/B1iVAoOoKty/?utm_source=ig_web_copy_link
PRZEKĄSKA – jabłko (uparowane, podane w całości)
OBIAD – ziemniaki + pietruszka gotowana posypana ekspandowanym amarantusem + całe jajko + kilka kropli oleju dla dzieci słonecznikowo – rzepakowego
Dzisiejsze śniadanie zostało zjedzone w całości:) Nasz kolejny nowy produkt w diecie to jajko. Stasiu zaciekawiony nowym kształtem i fakturą, od razu sięgnął po jedną z ćwiartek. Ładnie poradził sobie z włożeniem jej do buzi. Z każdej z ćwiartek Stasiu ,,wyjadł” żółtko z odrobinką odgryzionego białka. Pietruszka została również podana po raz pierwszy. Jej słodkawy smak bardzo przypasował Stasiowi. Ziemniak nieprzerwanie cieszy się dużym zainteresowaniem. Finalnie każdy produkt trafił do buzi Stasia- na stole po obiedzie zostały porozrzucane kawałki białka, pół ziemniaka i ponad połowa przygotowanej pietruszki.
DZIEŃ 7
ŚNIADANIE – płatki jaglane z pieczoną dynią + kilka kropli oleju lnianego
OBIAD – pieczone bataty + pieczona cukinia + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo-rzepakowego
II TYDZIEŃ
DZIEŃ 8
ŚNIADANIE – kasza manna ze startym jabłkiem + awokado
OBIAD – jajko gotowane + pomidor + komosa ryżowa+ kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo-rzepakowego
DZIEŃ 9
ŚNIADANIE – kaszka gryczano-jaglana z amarantusem*+ awokado
*kaszka od Helpy
OBIAD – ryba gotowana + ziemniaki + buraczek gotowany + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo-rzepakowego
DZIEŃ 10
ŚNIADANIE – płatki jaglane + banan + kilka kropli oleju lnianego
obiad -marchewka gotowana + omlet z jednego jajka na odrobinie masła + chleb pszenny własnego wypieku*
*chleb pszenny- przepis: (piekłam bez użycia soli) (https://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/chleb_bez_wyrabiania_z_chrupiaca_skorka/przepis.html)
DZIEŃ 11
ŚNIADANIE – płatki jaglane + gotowane jabłko + kilka kropli oleju lnianego
OBIAD – brokuł gotowany + pietruszka gotowana z amarantusem ekspandowanym + ziemniak + kilka kropli oliwy z oliwek
DZIEŃ 12
ŚNIADANIE – kasza jaglano-gryczana z amarantusem + awokado + gruszka + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo-rzepakowego
OBIAD – kasza kukurydziana + jajko + kalafior + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo-rzepakowego
Po raz pierwszy Stasiu spróbował dzisiaj smaku gruszki. Bardzo ładnie poradził sobie z jej chwyceniem (gruszkę podzieliłam na ćwiartki). Wyssał z każdej ćwiartki sok i odgryzł po kawałku. Kasza i awokado na dobre wpisały się w gust kulinarny Stasia:)
DZIEŃ 13
ŚNIADANIE – płatki ryżowe + dwa mini banany + kilka kropli oleju lnianego
OBIAD – ziemniak gotowany + gotowana czerwona soczewica + kilka kropli oleju dla dzieci,słonecznikowo-rzepakowego
Dzisiejsze śniadanie odbyło się w towarzystwie Dziadków. Stasiu był bardzo zainteresowany nową sytuacją – pierwszy raz miał okazję jeść w tak licznym gronie, jednak nie był skrępowany dodatkowym towarzystwem i chętnie sięgał po produkty z talerzyka. Pierwszy raz Stasiu spróbował gotowanej soczewicy – sądzę że mu posmakowała, zjadł 2-3 garstki. Ziemniak nieprzerwanie cieszy się dużym powodzeniem:)
DZIEŃ 14
ŚNIADANIE – kasza manna + ugotowane jabłko (małe) + kilka kropli oleju lnianego
OBIAD -kulki z płatków jaglanych i gotowanego mięsa z kurczaka + gotowana marchewka obtoczona w amarantusie ekspandowanym + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo-rzepakowego
Stasiu bardzo polubił smak jabłka. Dzisiejsza porcję zjadł prawie w całości. Mniejszym zainteresowaniem cieszyła się kasza manna. Dzisiejszy obiad nie cieszył się zbytnim zainteresowaniem. Kulki mięsne zostały jedynie dwa razy włożone do buzi i wyplute ( może nie podpasowała mu konsystencja?). Marchewka również nie cieszyła się zainteresowaniem.
III TYDZIEŃ
Od ubiegłego czwartku niestety musieliśmy zacząć brać antybiotyk z powodu zapalenia ucha. Inhalacje sterydami nic nie pomogły. Staram się w tym czasie nie wprowadzać żadnych nowych produktów- proponuje Stasiowi te rzeczy, po których mam pewność że nie wystąpiły wcześniej żadne reakcje alergiczne oraz takie produkty, które łagodzą brzuszek (niestety antybiotyk mocno obciąża żołądek)
DZIEŃ 15
ŚNIADANIE – awokado + mini banan + kromka chleba gryczanego*
*https://www.instagram.com/p/B1iVAoOoKty/?utm_source=ig_web_copy_link
Zaproponowane produkty prawie w całości zostały pochłonięte. Stasiu z wielką ochotą zajadał się awokadem :). Podobnie miała się rzecz z dzisiejszym bananem i chlebem- po raz pierwszy chyba Stasiu zjadł całą zaproponowaną porcję :).
Dzisiejszy dzień obył się bez obiadu. Boleści brzuszka i wymioty (Stasiu jest po antybiotykoterapii) spowodowały że odpuściliśmy dzisiejszy pokarm stały. Po śniadaniu- resztę dnia był tylko na piersi.
DZIEŃ 16
ŚNIADANIE – płatki jaglane z puree z dyni + olej lniany
OBIAD – ryba gotowana na parze ( świeża eko-ryba)+ gotowany brokuł + ziemniak+ kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo-rzepakowego
Stasiu bardzo polubił ryby:)
DZIEŃ 17
ŚNIADANIE – jajko + kasza manna + kilka kropli oleju lnianego
OBIAD -2 pulpety z cielęciny ( mielona cielęcina, odrobina kaszy manny, natka pietruszki- pulpety gotowane w wodzie przez 15 min z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego) + pieczony batat + kilka kropli oleju dla dzieci słonecznikowo-rzepakowego
DZIEŃ 18
ŚNIADANIE – chleb gryczany* + awokado
*https://www.instagram.com/p/B1iVAoOoKty/?utm_source=ig_web_copy_link
OBIAD – pulpety z cielęciny + buraczek gotowany + kilka kropli oleju dla dzieci słonecznikowo-rzepakowego
DZIEŃ 19
ŚNIADANIE – jajecznica z jednego jajka ugotowana na parze (+ odrobina masła położona na wierzchu jajecznicy) +płatki jaglane + gotowane jabłko
OBIAD – kasza jęczmienna + awokado + gotowany buraczek
DZIEŃ 20
ŚNIADANIE – kasza manna z puree z dyni + gruszka + olej dla dzieci, słonecznikowo- rzepakowy
OBIAD – pieczona cukinia + pieczona czerwona papryka + gotowany ziemniak + kilka kropli oliwy z oliwek
DZIEŃ 21
ŚNIADANIE – kasza ,,Czary Mamy” jaglano-gryczana z amarantusem + ,,łyżka smaku” Helpa (truskawka, jeżyna, burak) + pieczona dynia obsypana amarantusem ekspandowanym + kilka kropli oleju lnianego
OBIAD – gotowane jajko + gotowany ziemniak + fasolka szparagowa + kilka kropli oleju dla dzieci słonecznikowo-rzepakowego
IV TYDZIEŃ
Do jadłospisu Stasia dołożyłam przekąski w formie owoców lub warzyw.
DZIEŃ 22
ŚNIADANIE – kasza kukurydziana z tartym jabłkiem + awokado
,,Skubnięte” zostało jedynie awokado, reszta rozrzucona na krzesełku i podłodze.
OBIAD – pieczona papryka + pieczony bakłażan (sam miąższ) + gotowana na parze marchewka obsypana ekspandowanym amarantusem + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo-rzepakowego
Papryka stała się najnowszym hitem. Dzisiejszy obiad został w większości skonsumowany:)
DZIEŃ 23
ŚNIADANIE – omlet z jednego jajka (z wiórkiem masła) + chlebek gryczany własnego wypieku* + jabłko
*https://www.instagram.com/p/B1iVAoOoKty/?utm_source=ig_web_copy_link
OBIAD – ryba gotowana na parze + ziemniak + pomidor + kilka kropli oliwy z oliwek
DZIEŃ 24
ŚNIADANIE – kasza kukurydziana z łyżką smaku (burak, jeżyna, truskawka) + jabłko + kilka kropli oleju lnianego
OBIAD – pieczone udko z kurczaka + pieczona pietruszka + pieczony batat + kilka kropli oliwy z oliwek
DZIEŃ 25
ŚNIADANIE – owsianka na mleku kokosowym z karobem
II ŚNIADANIE – awokado + banan
OBIAD – zupa krem brokułowa na wywarze warzywnym + jajko
DZIEŃ 26
ŚNIADANIE – omlet z jednego jajka usmażony z odrobiną masła + pomidor
PRZEKĄSKA – kiwi
OBIAD – 2 pulpety z cielęciną, natką pietruszki, marchewką i kaszą manną + makaron pełnoziarnisty penne (ode mnie z talerza) + makaron i mięso polane odrobiną oleju dla dzieci
Mięso: do surowego mięsa dołożyłam starty na małych oczkach kawałek marchewki i posiekaną natkę pietruszki, w celu ,,związania” mięsa dosypałam odrobine kaszy manny- uformowałam 6 podłużnych małych pulpetów. Wrzuciłam na gotującą się wodę z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Gotowałam na małym ogniu 15 min)
Stasiu bardzo chętnie je mięso:)
DZIEŃ 27
ŚNIADANIE – kasza manna na mleku kokosowym + gruszka
OBIAD – pulpety z cielęciny + surowa papryka + kasza jęczmienna + kilka kropli oleju dla dzieci, słonecznikowo- rzepakowego
KOLACJA – kasza orkiszowa na mleku kokosowym + łyzka smaku (malina, jeżyna, burak)
DZIEŃ 28
ŚNIADANIE – kasza zbożowa + puree z dyni+ banan + kilka kropli oleju lnianego
PRZEKĄSKA – surowa papryka + awokado
OBIAD – jajko sadzone ( ,,usmażone” na suchej patelni, podlane wodą i przykryte pokrywką)+ gotowany burak + ziemniak + kilka kropli oliwy z oliwek
Podanie w tej formie jajka okazało się strzałem w dziesiątkę. Wcześniej jajko gotowane w całości i dzielone na ćwiartki wypadało Stasiowi z rączek i mocno się męczył z wsadzeniem ich do buzi, z jajecznicą też za bardzo sobie nie radził.
DZIEŃ 29
ŚNIADANIE – kasza Czary Mamy jaglano-gryczana z amarantusem + ,,łyżka smaku” Helpa (truskawka, jeżyna, burak)+ kilka kropli oleju dla dzieci + gotowane jabłko
PRZEKĄSKA – gruszka
OBIAD – Stasiu dostał dzisiaj produkty z naszego curry -gotowana pierś z kurczaka w mleku kokosowym (przyprawy: kurkuma, słodka papryka, ziele ang.) + gotowany kalafior + szpinak gotowany + kulki z białego ryżu
DZIEŃ 30
ŚNIADANIE – kaszka orkiszowa na mleku kokosowym + kilka kropli oleju dla dziecI + awokado
PRZEKĄSKA – kiwi
OBIAD – gotowana pierś z kurczaka z dnia poprzedniego + gotowany buraczek posypany amarantusem ekspandowanym + ryż + kilka kropli oleju dla dzieci