Nasz jadłospis w trzecim miesiącu rozszerzania diety:
Od samego początku stosujemy metodę BLW- Staś dostaję kawałki do samodzielnego jedzenia.
Nie jestem z wykształcenia dietetykiem- dlatego poniższy jadłospis, traktuj jako przykład i inspiracje do tworzenia własnego menu, dostosowując je do możliwości dziecka, własnej wiedzy oraz zaleceń lekarza.
Skąd wiedziałam że to Staśko jest gotowy na rozpoczęcie jedzeniowej przygody?
– zapraszam do zakładki: ,,POCZĄTKI… JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ”
TRZECI MIESIĄC ROZSZERZANIA DIETY
Wiek Stasia: SKOŃCZONE 8 MIESIĘCY
Czas: STYCZEŃ
Rozkład posiłków:
- śniadanie ok 7.30-8.00
- lunch ok 12.00
- obiado- kolacja ok 17.00
+
- II śniadanie ok 9.30-10.00
- ewentualnie przekąska ok 14.00-15.00
Stasiu nadal karmiony jest piersią na żądanie. Obecnie posiłek stały proponuję mu ok 1-2 h po karmieniu piersią.
Menu oparte na produktach z pierwszego
https://stasiulove.pl/6-miesiecy/
drugiego miesiąca
https://stasiulove.pl/7-miesiecy/
+
wprowadzone nowości:
- strączki: soczewica i ciecierzyca (skiełkowana i ugotowana)
- masła orzechowe: migdałowe, arachidowe, z orzechów ziemnych
- ziarna i orzechy (zmielone lub posiekane): orzechy nerkowca, migdały, orzechy włoskie, pestki słonecznika, pestki dyni
Uwaga!
Do każdego posiłku oraz w ciągu dnia, proponuję Stasiowi do picia wodę w otwartym kubku lub bidonie.
IX TYDZIEŃ
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE -płatki owsiane na wodzie i kilku łyżeczkach mleka kokosowego + puree z dyni + rodzynki + kilka kropli oleju lnianego
LUNCH -placuszki gryczane* + awokado + pomidor
*kasze gryczaną niepalona namoczyć w zimnej wodzie (ok 1/2 szklanki) i odstawić na noc. Rano odlać nadmiar wody i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładać ciasto na rozgrzaną patelnie (bez użycia tłuszczu) za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron po ok 1-2 minut.
OBIADO-KOLACJA- -jajko z makaronem kukurydzianym + spaghetti z marchewki i pietruszki + olej dla dzieci
WTOREK
ŚNIADANIE -kasza orkiszowa + łyżka smaku ,,malina” + gruszka + kilka kropli oleju lnianego
PRZEKASKA-banan
LUNCH -mleko kokosowe z kaszką nominal (zbożowa) + karob (wersja płynna do wypicia)
OBIADO-KOLACJA- królik gotowany w mleku kokosowym z marchewką + kulki z kaszy jaglanej z pietruszką + buraczek pieczony + kilka kropli oliwy z oliwek
ŚRODA
ŚNIADANIE -omlet (z 1 jajka i 1 żółtka) + bułka pszenna z masłem + jabłko
LUNCH -koktajl*
*pieczony buraczek + gruszka + jabłko + sok z cytryny + 2 łyżki jogurtu nat. + 2 łyżki kasz jaglanej
OBIADO-KOLACJA- łosoś gotowany w mleku kokosowym + brokuł + gotowany batat + olej lniany
PRZEKĄSKA -bułka z masłem
CZWARTEK
ŚNIADANIE -jajecznica (z 1 jajka i 1 żółtka) + pomidor + awokado
LUNCH -pasek twarogu + pieczona gruszka z cynamonem + kulki z kaszy jaglanej + kilka kropli oleju dla dzieci
OBIADO-KOLACJA -indyk gotowany + kalafior + gotowany batat + olej dla dzieci
PIĄTEK
ŚNIADANIE -placuszki z kaszy manny* + gotowane jabłko
LUNCH-kulki twarogowe z łyżką smaku ,,malina” + amarantus ekspandowany + rodzynki + gruszka
OBIADO-KOLACJA-indyk gotowany + pieczona papryka + pieczona pietruszka + makaron penne jajeczny + olej lniany
SOBOTA
ŚNIADANIE– owisianka na wodzie z puree z dyni + kiwi
PRZEKĄSKA– banan + awokado
OBIADO-KOLACJA– bułeczki z żółtek (przepis od blwmama) ze szczypiorkiem + brukselka + ziemniak + oliwa dla dzieci
NIEDZIELA
ŚNIADANIE -płatki jaglane + łyżka smaku ,,czarna pożeczka” + olej lniany + gruszka
LUNCH-placki gryczane z twarogiem i bananem ( przepis z AlaAntków) + jabłko
OBIADO-KOLACJA -spaghetti z cielęciny z sosem pomidorowym* + makaron jajeczny
*pomidory, czosnek, cebula, olej rzepakowy, bazylia
X TYDZIEŃ
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE- jajecznica + kromka chleba z masłem + papryka
LUNCH -koktajl*
*1/2 banana + kiwi + garść szpinaku + olej lniany + 2 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej
OBIADO-KOLACJA– spaghetti z dnia wczorajszego + placki gryczane*
*kasze gryczaną niepalona namoczyć w zimnej wodzie (ok 1/2 szklanki) i odstawić na noc. Rano odlać nadmiar wody i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładać ciasto na rozgrzaną patelnie (bez użycia tłuszczu) za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron po ok 1-2 minut.
WTOREK
ŚNIADANIE- kasza orkiszowa na wodzie + pare łyżek mleka kokosowego + śliwki (mrożone) + rodzynki + olej lniany
LUNCH-spaghetti z marchewki i pietruszki + nasiona słonecznika + amarantus ekspandowany + olej lniany
OBIADO-KOLACJA -łosoś gotowany + pieczone bataty + gotowany buraczek + pasta tahini (polałam nią bataty)
ŚRODA*
ŚNIADANIE- placuszki z kaszy manny* + awokado
* 1 jajko + 150 ml mleka kokosowego/lub krowiego + 4 łyżki kaszy manny + 1 banan -mleko, kasze mannę, jajko mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut aby kasza napęczniała.
Dodajemy rozgniecionego banana, ponownie mieszamy i smażymy na suchej patelni po ok 1-2 minut z każdej strony
Dodajemy rozgniecionego banana, ponownie mieszamy i smażymy na suchej patelni po ok 1-2 minut z każdej strony
PRZEKĄSKA-tubka owocowa (jabłko- mango)
OBIADO-KOLACJA-słoiczek ,,tuńczyk z makaronem” podany w DoidyCup
PRZEKĄSKA 2-kokokarob
CZWARTEK*
ŚNIADANIE-płatki jaglane z łyżką smaku ,,czarna porzeczka” + jabłko
PRZEKĄSKA-chleb z twarogiem + banan
OBIADO-KOLACJA-omlet + awokado
PIĄTEK*
ŚNIADANIE -placuszki z płatków owsianych* + gruszka
*płatki owsiane + jajko + 2 łyzki jogurtu nat. + liofilizowane owoce
PRZEKĄSKA-banan + chrupki jaglane z twarogiem
OBIADO-KOLACJA-bułeczki z żółtek + gotowana pietruszka + kulki ryżowe + olej lniany
*WYJAZD NA NARTY
SOBOTA
ŚNIADANIE-płatki owsiane z wiśniami, śliwką i czarną porzeczką (mrozona mieszanka owocowa) + olej lniany
LUNCH- koktajl z awokado i gruszki + 2 łyżki komosy ryżowej
OBIADO-KOLACJA-pieczony filet z indyka w panierce kukurydziano-migdałowej + ziemniaki + brokuł + oliwa dla dzieci
NIEDZIELA
ŚNIADANIE -placuszki gryczane* z twarogiem + jabłko
*kasze gryczaną niepalona namoczyć w zimnej wodzie (ok 1/2 szklanki) i odstawić na noc. Rano odlać nadmiar wody i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładać ciasto na rozgrzaną patelnie (bez użycia tłuszczu) za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron po ok 1-2 minut.
LUNCH- chrupki jaglane + spaghetti z marchewki i cukinii + filet z indyka ( ukradziony z mojego talerze:)
OBIADO-KOLACJA-kasza jęczmienna+ gulasz z warzyw*
* bakłażan, papryka, pomidory + bazylia, czosnek, olej rzepakowy
XI TYDZIEŃ
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE -jajecznica + papryka + chlebek żytni z masłem
LUNCH-zupa pomidorowa na wywarze jarzynowym ( + mleko koko.) + kasza jęczmienna + oliwa z oliwek
OBIADO-KOLACJA-gulasz z warzyw + mięso gotowane z kurczaka + makaron jajeczny
WTOREK
ŚNIADANIE – jogurtowe placuszki z kaszy manny* + jabłko
LUNCH-zupa pomidorowa na wywarze jarzynowym ( + jogurt nat.) + kasza jaglana + oliwa z oliwek
OBIADO-KOLACJA-kulki jaglane z pieczonym burakiem (+ ziarno słonecznika + olej lniany) + mięso z kurczaka
ŚRODA
ŚNIADANIE -kasza orkiszowa z łyżką smaku ,,czarna porzeczka” + kiwi + kilka kropli oleju lnianego
LUNCH-2 pasty twarogowe: 1- z awokado, 2- z karobem (+ spontanicznie oddany makaron kukurydziany o smaku szpinakowym)
OBIADO-KOLACJA- łosoś gotowany w mleku koko. + kopytka z batata (przepis od szpinakrobibleee.pl) + brokuł gotowany
CZWARTEK
ŚNIADANIE-placki gryczane* ze szczypiorkiem i papryka + jajecznica + awokado
*kasze gryczaną niepalona namoczyć w zimnej wodzie (ok 1/2 szklanki) i odstawić na noc. Rano odlać nadmiar wody i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładać ciasto na rozgrzaną patelnie (bez użycia tłuszczu) za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron po ok 1-2 minut.
PRZEKĄSKA-ciasteczka amarantusowe z suszoną morelą- (przepis od spzinakrobibleee.pl)
LUNCH-łosoś pieczony (obiad na mieście)
OBIADO-KOLACJA -pieczone kuleczki z ciecierzycy i kaszy jaglanej (przpis z kwestii smaku) + pieczona paietruszka z tahini
PIĄTEK
ŚNIADANIE -gofry jaglane (przepis z alaantkoweblw.pl – bez dosładzania) + pasta twarogowa z łyżką smaku ,,malina” + kiwi
LUNCH-makaron kukurydziany o smaku szpinakowym z pesto z awokado, banana, natki pietruszki i ziarna słonecznika
OBIADO-KOLACJA -indyk curry z warzywami (cukinia, papryka, groszek cukrowy) w mleku koko.
SOBOTA
ŚNIADANIE-owsianka z mlekiem koko. + karob + gruszka
LUNCH-zupa buraczkowa na wywarze jarzynowym + komosa ryżowa + oliwa z oliwek
OBIADO-KOLACJA- bułeczka biszkoptowa z masłem + warzywa pieczone
NIEDZIELA
ŚNIADANIE -omlet z jabłkami
LUNCH-bułeczka biszkoptowa +awokado z łyżką smaku ,,czarna porzeczka
OBIADO-KOLACJA -pulpety z kurczaka + frytki z ziemniaków, marchewki i pietruszki + seler naciowy + sos tahini
XII TYDZIEŃ
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE – kasza manna z puree z dyni + suszona morela + olej lniany
LUNCH-jogurt naturalny z łyżką smaku ,,malina”+ zboża ekspandowane (gryka, jagły, amarantus)
OBIADO-KOLACJA-królik gotowany z warzywami+ kasza jaglana z buraczkiem + oliwa z oliwek
WTOREK
ŚNIADANIE -placuszki gryczane* + kiwi
*kasze gryczaną niepalona namoczyć w zimnej wodzie (ok 1/2 szklanki) i odstawić na noc. Rano odlać nadmiar wody, dołożyć banana i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładać ciasto na rozgrzaną patelnie (bez użycia tłuszczu) za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron po ok 1-2 minut.
LUNCH-bułka z masłem i twarogiem + pomidorki koktajlowe
OBIADO-KOLACJA -królik gotowany + mieszaka warzyw (brokuł, kalafior, marchewka) + penne kukurydziane o smaku szpinakowym + oliwa z oliwek
ŚRODA
ŚNIADANIE -muffinki jajeczne z papryką i szczypiorkiem* + awokado
– zamiast pomidora dodałam pokrojona paprykę i szczypiorek
LUNCH-placuszki gryczane* z twarogiem (twaróg+ łyżka smaku ,,czarna porzeczka”+ olej lniany + łyżka jogurty nat.)
**kasze gryczaną niepalona namoczyć w zimnej wodzie (ok 1/2 szklanki) i odstawić na noc. Rano odlać nadmiar wody, dołożyć banana i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładać ciasto na rozgrzaną patelnie (bez użycia tłuszczu) za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron po ok 1-2 minut.
OBIADO-KOLACJA-łosoś pieczony w panierce z amarantusa + pieczony batat + spaghetti z buraka i pietruszki + oliwa z oliwek
CZWARTEK
ŚNIADANIE -płatki owsiane z karobem i kilkoma łyżkami mleka koko. + banan
LUNCH-gofry jaglane + tarte jabłko
OBIADO-KOLACJA-jajko sadzone + fasolka szparagowa + bułka z masłem
PIĄTEK
ŚNIADANIE -płatki jaglane z łyżką smaku ,,malina” + kiwi
LUNCH-kanapka migdałowa z twarogiem i bananem (przepis z książki Alaantków)
OBIADO-KOLACJA-gotowane mięso z kurczaka + seler naciowy + ziemniaki + oliwa z oliwek
SOBOTA
ŚNIADANIE-placki z kaszy manny ze szczypiorkiem i papryką + awokado
LUNCH-koktajl z gotowanego buraczka i gruszki + preparowana kasza jaglana + olej lniany
PRZEKASKA-kasza jaglana z łyżką smaku ,,czarna porzeczka”
OBIADO-KOLACJA-pesto z groszku (gotowany groszek+ ząbek czosnku + sok z cytryny + oliwa z oliwek + orzechy nerkowaca) + penne kukurydziane
NIEDZIELA
ŚNIADANIE -płatki orkiszowe z karobem, siemieniem lnianym i wiórkami koko. + jabłko
LUNCH -placki jaglano-twarogowe* z gruszką
OBIADO-KOLACJA -zapiekanka warzywno-mięsna (przepis z AlaAntków)