Nasz jadłospis na czwarty miesiąc rozszerzania diety
Nie jestem z wykształcenia dietetykiem- dlatego poniższy jadłospis, traktuj jako przykład i inspiracje do tworzenia własnego menu, dostosowując je do możliwości dziecka, własnej wiedzy oraz zaleceń lekarza.
Wiek Stasia: SKOŃCZONE 9 MIESIĘCY
Czas: LUTY
Rozkład posiłków:
- śniadanie ok 7.30-8.00
- lunch ok 12.00
- obiado- kolacja ok 17.00
+
- II śniadanie ok 9.30-10.00
- ewentualnie przekąska ok 14.00-15.00
Stasiu nadal karmiony jest piersią na żądanie. Obecnie posiłek stały proponuję mu ok 2- 2,5 h po karmieniu piersią.
Menu oparte na produktach z pierwszego
https://stasiulove.pl/6-miesiecy/
drugiego miesiąca
https://stasiulove.pl/7-miesiecy/
trzeciego miesiąca
https://stasiulove.pl/8-miesiecy/
Uwaga!
Do każdego posiłku oraz w ciągu dnia, proponuję Stasiowi do picia wodę w otwartym kubku lub bidonie.
XIII TYDZIEŃ
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE -jajecznica( 1 jajko + 1 żółtko) + papryka + awokado
LUNCH -chlebek bananowy* + jogurt naturalny
PRZEKĄSKA-płatki jaglane z karobem + kilka kropli oleju lnianego
OBIAD-KOLACJA-dorsz panierowany w płatkach kukurydzianych (pieczony w piekarniku) + ryż + brokuł + sos tahini
WTOREK
ŚNIADANIE -chlebek bananowy* + jogurt kokosowy
LUNCH -placki gryczano-selerowe* z pastą twarogową z awokado i natką pietruszki
*kasze gryczaną niepalona namoczyć w zimnej wodzie (ok 1/2 szklanki) i odstawić na noc. Rano odlać nadmiar wody i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać seler starty na grubych oczkach . Nakładać ciasto na rozgrzaną patelnie (bez użycia tłuszczu) za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron po ok 1-2 minut.
OBIAD-KOLACJA-pulpety z wieprzowiny z sosem (bakłażana, pomidory, papryka, czosnek) + kasza jęczmienna + oliwa z oliwek
ŚRODA
ŚNIADANIE-płatki owsiane + mieszanka owoców (śliwka, czarna porzeczka, wiśnia) + olej lniany
LUNCH -placki gryczane* z masłem orzechowym i bananem
*kasze gryczaną niepalona namoczyć w zimnej wodzie (ok 1/2 szklanki) i odstawić na noc. Rano odlać nadmiar wody i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji . Nakładać ciasto na rozgrzaną patelnie (bez użycia tłuszczu) za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron po ok 1-2 minut.
OBIAD-KOLACJA-łosoś gotowany posypany amarantusem ekspandowanym + brokuł + groszek cukrowy + pieczony batat z tahini
CZWARTEK
ŚNIADANIE -płatki jaglane z łyźką smaku ,,malina” +gruszka+ olej lniany
LUNCH-chleb pszenny z pastą twarogową z awokado
PRZEKĄSKA-rodzynki
OBIAD-KOLACJA- makaron kukurydziany z jajkiem + oliwa z oliwek + pomidor
PIĄTEK
ŚNIADANIE-placki z kaszy manny z masłem orzechowym* + jabłko
https://www.instagram.com/p/B02uFg2g43P/?utm_source=ig_web_copy_link + do ciasta należy dodać 1 łyżkę dowolnego masła orzechowego
LUNCH -(jedzenie poza domem) przygotowałam dla Stasia alternatywnie:
-kulki jaglane z ciecierzycą , natka pietruszki i słonecznikiem + oliwa z oliwek
OBIAD-KOLACJA-omlet (1 jajko + 1 żółtko) + papryka + kawałek pszennego chleba z masłem
SOBOTA
ŚNIADANIE-płatki owsiane z wiórkami koko. + karob + owoce leśne (mieszanka mrożona) + olej lniany
OBIAD-KOLACJA -królik gotowany + spaghetti z marchewki i pietruszki + pieczony ziemniak + olej dla dzieci
NIEDZIELA
ŚNIADANIE -muffinki jajeczne* z papryką i natką pietruszki
LUNCH-zupa pomidorowa (pomidory, cebula, czosnek, marchewka, natka pietruszki, olej rzepakowy) + kulki z amarantusa (gotowane) polane tahinii
PRZEKĄSKA-kaszawielozbożowa z łyżką smaku ,,malina”
OBIAD-KOLACJA–pappardelle kukurydziane z pesto z nerkowców*
*namoczone orzechy nerkowca + oliwa z oliwek + sok z cytryny + pęczek natki pietruszki
XIV TYDZIEŃ
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE -jaglanka z bananem i zmielonymi migdałami
LUNCH-placuszki z kaszy gryczanej z jarmużem* posmarowane twarogiem
*kasze gryczaną niepalona namoczyć w zimnej wodzie (ok 1/2 szklanki) i odstawić na noc. Rano odlać nadmiar wody, dołożyć garść jarmużu (można zamiennie dodać szpinak), jajko i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładać ciasto na rozgrzaną patelnie (bez użycia tłuszczu) za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron po ok 1-2 minut.
PRZEKĄSKA– muffinki z owocami leśnymi (przepis z alaantków ,,muffinki z borówkami”)
OBIAD-KOLACJA-królik gotowany + mieszanka warzyw (kalafior, marchewka, brokuł) + ziemniak gotowany + olej dla dzieci
WTOREK
ŚNIADANIE -płatki owsiane z mieszanką owocową (wiśnia, śliwka, czarna porzeczka) + olej lniany
LUNCH -jogurt naturalny, muffiny z owocami leśnymi
PRZEKĄSKA-jabłko, bulka z masłem
OBIAD-KOLACJA-dorsz (gotowany w naszym curry) + kulki jaglane z burakiem
ŚRODA
ŚNIADANIE -placuszki z płatków owsianych* + kiwi
PRZEKĄSKA-nutella z awokado, banana i karobu*
OBIAD-KOLACJA-pulpety wolowe + placki cukiniowo-ziemniaczane + olej dla dzieci
CZWARTEK
ŚNIADANIE -jajecznica + awokado
PRZEKĄSKA-chlebek bananowy +pieczone bataty
OBIAD-KOLACJA-makaron gryczany z sosem pomidorowym (pomidory, czosnek, świeża bazylia) + gotowane mięso z kurczaka + oliwa z oliwek
PIĄTEK
ŚNIADANIE-kaszka orkiszowa z owocami leśnymi + olej lniany
LUNCH-koktajl z awokado, kiwi, kaszy jaglanej, jogurtu naturalnego + zmielone migdały
OBIAD-KOLACJA-makaron z jajkiem + pieczona cukinia, marchewka i pietruszka + sos tahini
SOBOTA
ŚNIADANIE-placuszki gryczane ze szpinakiem* i białym serem + olej lniany
*kasze gryczaną niepalona namoczyć w zimnej wodzie (ok 1/2 szklanki) i odstawić na noc. Rano odlać nadmiar wody, dołożyć garść szpinaku, jajko i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładać ciasto na rozgrzaną patelnie (bez użycia tłuszczu) za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron po ok 1-2 minut.
LUNCH-bułka z ziarnami z awokado
-banan, gruszka
OBIAD-KOLACJA -pulpety z indyka + ziemniak + pieczony buraczek + oliwa dla dzieci
NIEDZIELA
ŚNIADANIE-gofry jaglane* z masłem migdałowym + gruszka
LUNCH-koktajl z malin i banana (+ płatki owsiane + jogurt nat.)
OBIAD-KOLACJA-kulki z soczewicy w sosie pomidorowym + makaron ryżowy + oliwa z oliwek
XV TYDZIEŃ
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE-muffiny jajeczne* ze szczypiorkiem i papryką + rzodkiewka
-zamiast pomidora dodałam paprykę pokrojoną w kostkę i posiekany szczypiorek
LUNCH-maliny + ciasteczka z kaszy manny (przepis z alaantków- nie dosładzane, dodana suszona morela)
PRZEKĄSKA-kulki z amarantusa + łyżka smaku ,,czarna porzeczka” + olej lniany
OBIAD-KOLACJA-pulpety z indyka + mieszkanka warzyw (brokuł, kalafior, marchewka) + olej dla dzieci
WTOREK
ŚNIADANIE-pieczona owsianka z karobem* + olej lniany
LUNCH-bułka drożdżowa na mące pszennej, jaglanej i orkiszowej (przepis z alaantków) + pasta z twarogu i awokado
OBIAD-KOLACJA -polędwiczka wieprzowa + mieszanka warzywna + kopytka z pesto bazyliowym*
* świeża bazylia, czosnek, oliwa z oliwek, orzechy nerkowca
ŚRODA
ŚNIADANIE-płatki jaglane z łyżka smaku ,,czarna porzeczka” + kiwi +olej dla dzieci
LUNCH-zupka: barszczyk z warzywami*+ placuszki z komosy ryżowej**
*buraczek, marchewka, pietruszka, olej rzepakowy + przyprawy: ziele ang, liść laurowy itp
**ugotowana komosa ryżowa + jajko
PRZEKĄSKA-kaszka orkiszowa z karobem i mlekiem koko.
OBIAD-KOLACJA-łosoś z warzywami (brokuł, marchewka) w mleku kokosowym (z naszego curry) + pieczone bataty + tahini
CZWARTEK
ŚNIADANIE -jajecznica z pomidorem + bułka drożdżowa (przepis z alaantków) + awokado
LUNCH-tubka owocowa (wisnia, banana, czarny ryż)
-warzywa gotowane na parze (wypad do restauracji)
PRZEKĄSKA– kaszka wielozbożowa z łyżką smaku ,,czarna porzeczka”
OBIAD-KOLACJA -placki gryczane + domowy hummus (skiełkowana, ugotowana ciecierzyc, ząbek czosnku, sok z cytryny, tahini) + papryka + oliwa z oliwek
PIĄTEK
ŚNIADANIE-jajecznica (robiona przez Tate 😉 + chleb z masłem
LUNCH-koktajl z malin, banana i jogurtu naturalnego z kaszą jaglaną
OBIAD-KOLACJA-pulpety wieprzowe z bakłażanem, papryka i pomidorami + makaron gryczany + oliwa z oliwek
SOBOTA
ŚNIADANIE-kanapka karobowo-migdałowa z pasta twarogowo-bananową (przepis z alaantków)
LUNCH-placki gryczano- dyniowe* + olej lniany
*kasze gryczaną niepalona namoczyć w zimnej wodzie (ok 1/2 szklanki) i odstawić na noc. Rano odlać nadmiar wody i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać dynię startą na grubych oczkach oraz jajko . Nakładać ciasto na rozgrzaną patelnie (bez użycia tłuszczu) za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron po ok 1-2 minut.
OBIAD-KOLACJA– indyk pieczony w panierce kukurydzianej + ziemniak gotowany z koperkiem + marchewka tarta z jabłkiem + olej lniany
NIEDZIELA
ŚNIADANIE-placki z kaszy manny ze szczypiorkiem i papryka + olej lniany
LUNCH-koktajl z malin i jogurty naturalnego + kasza jaglana
OBIAD-KOLACJA- bułka drożdżowa (własny wypiek- przepis z alaantków) +domowy hummus* + awokado
* skiełkowana, ugotowana ciecierzyca, ząbek czosnku, sok z cytryny, tahini
XVI TYDZIEŃ
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE-owsianka nocna* z owocami leśnymi + amarantus ekspandowany + olej lniany
LUNCH-zupa pomidorowa z płatkami ryżowymi (przyprawy: czosnek, cebula, ziele ang, liść laurowy itp, olej rzepakowy) + dorsz gotowany
PRZEKĄSKA-banana
OBIAD-KOLACJA-pesto buraczkowo- gruszkowe (+ słonecznik łuskany, cytryna , oliwa z oliwek) + makaron tagliatelle kukurydziany
WTOREK
ŚNIADANIE-muffinki jajeczna ze szpinakiem + olej dla dzieci + gruszka
II ŚNIADANIE-rogal z masłem, białym serem i łyżką smaku ,,czarna porzeczka”
LUNCH -makaron gryczany + marchewkowe spaghetti + pasta z ciecierzycy i awokado + oliwa z oliwek
OBIAD-KOLACJA -królik gotowany w mleku kokosowym + kasza jęczmienna + gulasz warzywny (pietruszka, cukinia, papryka + zioła prowansalskie + czosnek + olej dla dzieci) + koperek
ŚRODA
ŚNIADANIE -kaszka owsiano-jaglano-gryczana + łyżka masła z orzechów arachidowych + jabłko
II ŚNIADANIE -placuszki z kaszy jęczmiennej buraczka i gruszki
PRZEKĄSKA-batony z kaszy jaglanej i quinoa’y ekspandowanej z bananem, karobem i olejem koko.
OBIAD-KOLACJA– dorsz pieczony + pieczony batat polany sosem tahinii + fasolka szparagowa + olej lniany
CZWARTEK
ŚNIADANIE -jajecznica ( 1 jajko + 1 żółtko) + ogórek zielony + bulka z masłem
LUNCH- obiad na mieście
STÓŁ NA SZWEDZKIEJ– szef kuchni przygotował specjalnie dla Stasia:
-dorsza skrei w garam masala + gotowaną marchewkę, brokuła, kalafiora, fasolkę zieloną, puree ziemniaczane
+ budyń z mango
PRZEKĄSKA -placki gryczane z pasta z awokado i pomidora + świeża bazylia
OBIAD-KOLACJA-kasza manna z łyżką smaku ,,czarna porzeczka” + suszona morela + amarantus ekspandowany + olej dla dzieci
PIĄTEK
ŚNIADANIE -płatki jaglane z owocami leśnymi + kilka kropli oleju lnianego
LUNCH-kolorowy makaron świderki + pesto z natki pietruszki, orzechów nerkowca, oliwy z oliwek
PRZEKĄSKA-banan
OBIAD-KOLACJA-placuszki z pietruszki* + olej dla dzieci
* kaszka wielozbożowa + jajko + starty korzeń pietruszki + szczypiorek
SOBOTA
ŚNIADANIE-płatki ryżowe na mleku koko + gruszka + olej lniany
LUNCH-placki gryczane z pastą z awokado i pomidora (oliwa i siemie lniane) + kiełki brokuła
OBIAD-KOLACJA-pulpety z cielęciny z gulaszem warzywnym* + kasza kuskus + olej dla dzieci
*pietruszka, seler, por, marchewka + przyprawy:-czosnek, ziele itp
NIEDZIELA
ŚNIADANIE -nocna owsianka na wodzie z karobem (płatki owsiane, orkiszowe, siemie lniane, wiórki koko.) + banan + amarantus ekspandowany+ olej lniany
LUNCH -zupa paprykowa z czerwoną soczewicą*+ olej dla dzieci
* wywar z warzywny, papryka czerwona, cebula, skiełkowana soczewica
PRZEKĄSKA- bułka drożdżowa z masłem (jaglano, gryczano- orkiszowa- przepis z alaantków) + pasta z twarogu i ogórka zielonego
OBIAD-KOLACJA-pulpety z cielęciny w sosie pomidorowym + cukinia + makaron muszelki z brązowego ryżu