
Składniki
Składniki na ciasto :
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki skrobi z tapioki (zamiennie można użyć mąki ziemniaczanej)
- 1 szklanka mleka roślinnego (owsianego/migdałowego/kokosowego)
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka karobu lub kakao
- 1 banan
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: 1 łyżka miodu (dla dzieci powyżej 1 r.ż.) syropu klonowego lub cukru kokosowego*
* dodatek słodzidła można całkowicie pominąć i gofry ,,dosłodzić" dopiero po upieczeniu, polewając je wybranym slodzidłem (ciasto wychodzi delikatnie słodkie za sprawą banana- ta słodycz jest dla nas wystarczająca:))
Składniki na polewę:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, min 80 %*
- 1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
*zamiennie można użyć 1 łyżki kakao/karobu + 1 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta
Do garnka wlać mleko, dodać zmielone siemię lniane i zagotować.
Gotować ok 2-3 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na ok 10 minut do wystygnięcia.
Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki i wymieszać ze sobą.
Do osobnej miski wlać ostudzone mleko z siemieniem lnianym, banana oraz olej. Zmiksować.
Następnie, cały czas mieszając, stopniowo dodawać sypkie składniki. Mieszać do momentu powstania jednolitej masy.
Gotowe ciasto wylewać na rozgrzane płytki gofrownicy i piec ok 4-5 minut (czas należy dostosować do mocy gofrownicy).
Przygotowanie polewy
Składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu do momentu ich rozpuszczenia się.
Gotowe gofry podawać z polewą czekoladową i świeżymi lub mrożonymi/liofilizowanymi owocami 🙂