
Składniki
- ok 500 g ugotowanej białej fasoli (waga po ugotowaniu lub 2 puszki fasoli)
- 3 banany
- 3 jajka
- 3 łyżki masła orzechowego (zamiennie można użyć pasty sezamowej, tahini)
- 3 płaskie łyżki mąki kokosowej
- sok z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok 10 szt. śliwek do ułożenia na wierzch
+
- ewentualnie 1-2 łyżki miodu (dla dzieci pow. 1 r. ż.) lub syropu klonowego*
* dla nas słodycz bananów była wystarczająca
Sposób przygotowania
Ugotowaną fasolę dobrze odsączyć z wody (fasolę z puszki kilkukrotnie przepłukać pod bieżącą wodą a następnie odsączyć)
Fasolę włożyć do miski, oddać obrane banany, jajka oraz masło orzechowe (+ ewentualnie wybrane słodzidło).
Całość zmiksować na jednolitą masę.
Następnie dodać mąkę kokosową, sok z cytryny, proszek do pieczenia oraz sodę. Delikatnie wymieszać.
Gotową masę wylać na blaszkę do pieczenia. Na wierzch ułożyć połówki śliwek.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok 35 minut.
Ps. Ciasto smakuje również bardzo dobrze schłodzone w lodówce przez parę godzin:)
4 komentarze
super przepis, zrobię w weekend. Jak dużej formy użyłaś? Jeśli chciałabym zrobić z połowy porcji, to twoim zdaniem lepiej dodać 2 czy 3 jajka?
Użyłam formy o wym. 35×25 🙂 Piekąc ciasto z połowy porcji, dodaj 2 jajka:)
A czy mozna uzyc maki orkiszowej pelnoziarnistej albo mielonych platkow owsianych?
Można spróbować:)