
Składniki
- 1 szklanka puree z dyni*
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 3/4 kostki masła
- 1/3 szklanki ciepłego mleka (można użyć mleka roślinnego)
- 3 jajka
- 10 g suchych drożdży lub 24 g świeżych drożdży **
- 2 łyżeczki cukru kokosowego (lub cukru białego)
- 1/2 łyżeczki soli (dla najmłodszych, sól można pominąć)
+
- 1 jajko do posmarowania bułek
+ ewentualnie:
- 1/2 szklani pokrojonych rodzynek
*można dodać 1/2 szklanki puree z dyni i 1/2 szklanki puree z batata
*Puree z dyni: 1 dynię hokkaido rozkroić na kawałki, wydrążyć pestki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec przez ok 45 min w 180 stopniach C. Ostudzoną dynię zmiksować do momentu uzyskania jednolitej masy (zazwyczaj miksuję wraz ze skórką).
Sposób przygotowania
**Jeśli używamy świeżych drożdży należy na początku zrobić zaczyn. A następnie po wyrośnięciu wymieszać go z resztą składników i zagnieść ciasto.
Jak go zrobić? Odsyłam tutaj:https://www.mojewypieki.
Jeśli używamy drożdży suchych: (zazwyczaj korzystam z nich ze względu na skrócenie czasu oczekiwania na wyrośnięcie zaczynu)
Mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko, jajka i masło włożyć do miski i wyrobić na jednolite ciasto (ok 7-10 minut).
Następnie dodać puree z dyni ( oraz ewentualnie rodzynki) i ponownie wyrobić przez ok 5 minut aż ciasto będzie elastyczne i ładnie odchodziło od rąk.
Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta uformować ok 16 sztuk bułeczek układając je na blaszce w odległości ok 2 cm od siebie (podczas pieczenia bułeczki urosną i skleją się ze sobą), wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić ponownie na ok 1 h do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez 20 minut.
Uwaga!
Ciasto po pierwszym wyrośnięciu można schować do lodówki i przechowywać je przez maksymalnie 24 h.
Jak postępować z ciastem przechowywanym w lodówce?
Miskę z ciastem wyjąć z lodówki, ciasto ponownie delikatnie wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu przez ok 1h aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie uformować bułeczki, wyłożyć je na blaszkę, posmarować jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia przez kolejną 1 h... 🙂
Przepis inspirowany przepisem na ,,Brioszke dyniową" ze strony kwestiasmaku.com
6 komentarzy
Niestety mnie nie wyszły te bułeczki. Mimo dodania więcej mąki i przelania ciasta do keksówki, nie chciało się przepiec.
Oj… zastanawiam się czym mogło być spowodowane to niepowodzenie. Czy wszystkie składniki miały temperaturę pokojową? Ciasto podwoiło swoją objętość podczas wyrastania?
A z czym je najlepiej jeść? Same? Co do nich najlepiej pasuje? Też je dzisiaj upiekę, bo denerwuje mnie ta dynia na blacie od teściowej 😁
Nam najbardziej smakowały z… samym masłem:) Dobrze rownież smakują twarożkiem śmietankowym albo miodem ( dla dzieci pow. 1 r. ż):)
Proszę daj znać jak Wam smakowały:)
Robiłam kilka dni temu, niestety bułeczki nie wyszły, wydaje mi się, że po dodaniu musu dyniowego ciasto było za rzadkie 🙁 Pięknie urosło, ale po uformowaniu bułeczek, ciasto podczas ponownego rośnięcia rozlało się tworząc jeden wielki placek na blaszce, ALE! był przepyszny! Nie wyszły nam bułeczki, za to mieliśmy pyszny placek, który kroiłam w paseczki albo większe kawałki i jedliśmy z domowymi powidłami albo masełkiem, pychota! Następnym razem spróbuję dodać więcej mąki żeby uzyskać kształt bułeczek, ale tak czy siak – pychotka! 🙂
Ojej… proszę następnym razem dodać troszkę więcej mąki;/ Cieszymy się że mimo wszystko Wam smakowały:)