
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli*
- 1/3 szklanki puree z dyni
- 1 banan
- 5-6 szt. suszonych śliwek
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 1 jajko **
- 1 pełna łyżka masła orzechowego (zamiennie można użyć tahini )
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka kakao (zamiennie można użyć karobu)
- 1 łyżka surowych ziaren kakao lub posiekanej gorzkiej czekolady (można pomiąć)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*można użyć fasoli z puszki, należy ją przepłukać kilkukrotnie w wodzie i dobrze odcedzić na sitku
**zamiast jajka można dodać 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego lub całkowicie je pominąć
Sposób przygotowania
Ugotowaną fasolę dokładnie odcedzić na sitku a następnie przełożyć do miski.
Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki.
Do miski z fasolą, dołożyć puree z dyni, banana, masło orzechowe, mleko roślinne oraz jajko. Zmiksować na jednolitą masę.
Dodać mąkę kokosową, kakao, proszek od pieczenia, ziarna surowego kakao i pokrojone śliwki. Wymieszać do połączenia się składników.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Kratkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto wyłożyć za pomocą łyżki, formując okrągłe ciastka (ok 12 sztuk)
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 20 minut.