
Składniki
-
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdży, instant
- 1 duże jajko
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki cukru kokosowego (ewentualnie białego) lub miodu
- 1/4 łyżeczki soli*
- dowolne ziarna do posypania wierzchu: sezam, mak, słonecznik, czarnuszka.
*w porcji dla dzieci poniżej 1 r.ż. sól należy pominąć
Sposób przygotowania
Mąkę, drożdże, sól oraz cukier wymieszać w misce.
Do zawartości miski wlać mleko, dodać roztopione masło oraz jajko. Wyrobić ręcznie do momentu aż ciasto będzie elastyczne i ładnie odchodziło od rąk.
Uformować kule i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 45-60 minut.
Po wyznaczonym czasie z ciasta uformować ok 6 sztuk bułeczek.
Przygotowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać dowolnymi ziarnami i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni C.
Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut.
2 komentarze
Czy zamieniając mleko na wodę będą równie puszyste? Jeśli nie, to na co można zamienić, by nie było w składzie bmk?
można zamienić na dowolne mleko roślinne:) Polecam mleko kokosowe:)