
Składniki
- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (można użyć mleka krowiego lub innego mleka roślinnego)
- 1 szklanka mleka owsianego (można zamiennie użyć wody/mleka krowiego lub innego mleka roślinnego)
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka masła orzechowego (lub tahini/musu kokosowego/ masła)
- 2 jajka *
- 160 g jogurtu kokosowego/ naturalnego**
- 1 laska wanilii***
+
- ewentualnie 1-2 łyżki wybranego sypkiego słodzidła: np. ksylitol. cukier kokosowy
Gotowy jagielnik można również po upieczeniu polać:
- miodem (dla dzieci pow. 1 r. ż)
lub
- syropem klonowym
* zamiast jajek można dodać 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
** jogurt można zamienić na dodatek 2 bananów (ciasto z dodatkiem bananów nie potrzebuje już dosładzania sypkim słodziłem)
***zamiast wanilii można dodać 1/2 łyżeczki cynamonu + 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru- smak będzie inny ale jagielnik wyjdzie również bardzo dobry:)
Sposób przygotowania
Kaszę wypłukać kilkukrotnie w zimnej wodzie, przelać wrzątkiem i odsączyć na sitku.
Następnie kaszę przesypać do garnka. Zalać mieszanką mlek, dodać wydrążone nasionka wanilii i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 20 minut. Wystudzić.
Jabłko pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i zagotować. Gotować ok 5 minut aż woda odparuje. Dodać puree z dyni. Zmiksować.
Do wystudzonej kaszy dodać puree z jabłka i dyni. Dodać masło orzechowe, jogurt (lub banany), jajka oraz ewentualnie wybrane słodzidło.
Całość zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ciasto wylać do tortownicy lub naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i piec przez ok 35 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po ostygnięciu ciasto ładnie się kroi 😊
Ps.
Nasz jagielnik upiekliśmy z dodatkiem jogurtu kokosowego.
Dosłodziliśmy go dopiero po upieczeniu i ostudzeniu, miodem gryczanym 🙂