
Składniki
- 250 g sera ricotta
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- ok 100 g świeżego szpinaku typu baby
- 4-5 łyżek starego, twardego sera typu parmezan/ grana padano
+
do podania:
- ok 50 g masła
Sposób przygotowania
Szpinak opłukać pod bieżącą wodą i odcedzić na sitku. Następnie drobno posiekać.
Do miski włożyć ser ricotta, dodać jajko, tarty ser, kasze mannę oraz posiekany szpinak. Całość wymieszać.
Odstawić na ok 30-60 minut.
Zagotować wodę w garnku.
Z masy uformować dłonią kluski (wielkością mogą przypominać kluski śląskie).
Na gotującą się wodę, wrzucać pojedynczo uszykowane kluski.
Delikatnie przemieszać w trakcie gotowania (kluski są bardzo delikatne i należy być ostrożnym w trakcie mieszania).
Gotować ok 3 minut (kluski należy wyjąć kiedy zaczną swobodnie wypływać na wierzch,).
Kluski wyjąć na talerz za pomocą łyżki cedzakowej
Podawać z wiórkami masła.
5 komentarzy
Czy szpinak mrożony też będzie dobry?
tak ale należy go rozmrozić, pokroić i bardzo dokładnie odsączyć z wody 😉
Zrobiła mi się zupa z kluseczkow 🙁 zupełnie się rozpuściły, miałaś tak kiedyś ?
A ciasto odpowiednio długo leżakowało? Użyłaś kaszy manny błyskawicznej czy normalnej? Konsystencja klusek jest dość delikatna i należy obchodzić się z nimi bardzo ostrożnie. Nalezy
Kolejny super przepis na Twoim blogu:) Czekam z utęsknieniem na kolejne kulinarne inspiracje. Pozdrawiam.