
Składniki
- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (można użyć mleka krowiego lub innego mleka roślinnego)
- 1 szklanka mleka krowiego (lub dowolnego mleka roślinnego)
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (lub roślinnego, np kokosowego )
- 1 duże jabłko
- 1 gruszka (można zamienić na jabłko)
- 1 łyżka masła orzechowego (lub tahini/musu kokosowego/ masła)
- 2 jajka (można pominąć ale struktura ciasta nie będzie wówczas zwarta)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
+
- ewentualnie 1-2 łyżki wybranego sypkiego słodzidła
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Jabłko i gruszkę zetrzeć na tartce na grubych oczkach.
Kaszę wypłukać kilkukrotnie w zimnej wodzie, przelać wrzątkiem i odsączyć na sitku.
Następnie kaszę przesypać do garnka. Zalać mieszanką mlek, dodać masło orzechowe i zagotować. Odstawić z ognia.
W osobnej misce roztrzepać jajka, dodać jogurt i cynamon (+ ewentualne słodzidło) . Wymieszać. Do gorącej kaszy dodać masę jajeczno- jogurtową oraz starte owoce. Szybkim i energicznym ruchem całość zamieszać i wylać do naczynia żaroodpornego. Przykryć pokrywką (lub folią aluminiową).
Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30-35 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po ostygnięciu ciasto ładnie się kroi 😊
Po upieczeniu JAGIELNIK można dodatkowo polać np syropem klonowym lub miodem (dla dzieci pow. 1 r. ż)