
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego
- 1/2 szklanki wody
- 200 g zmielonego maku *
- 100 g płatków migdałowych (zamiennie można użyć np. drobno pokrojonych orzechów włoskich)
- 2 banany
- 1 średnie jabłko
- 2 łyżki masła migdałowego (zamiennie można użyć dowolnego masła orzechowego)
- ok 40 g rodzynek
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
- 2 łyżki miodu** lub syropu klonowego (opcjonalnie)
+
dla wersji pieczonej:
- 3 jajka
Składniki na polewę:
- 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
- 1/2 łyżki kakao lub karobu
- 1 łyżka oleju kokosowego (zamiennie można użyć masła)
*jeśli nie dysponujemy zmielonym makiem, suchy mak należy zalać wrzątkiem (pare centymetrów ponad poziom) i odstawić na ok 15 minut pod przykryciem. Następnie mak dokładnie odsączyć z nadmiaru wody i dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa.
** dla dzieci powyżej 1 r.ż
Sposób przygotowania
Kaszę wypłukać kilkukrotnie w zimnej wodzie, przelać wrzątkiem i odsączyć na sitku.
Następnie, kaszę przesypać do garnka. Zalać mieszanką mleka kokosowego i wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 15 minut.
W między czasie, zmielony mak zalać wrzątkiem (parę centymetrów ponad poziom) i odstawić na ok 15 minut.
Rodzynki pokroić na małe kawałki, jabłko zetrzeć na tartce na grubych oczkach.
Płatki migdałowe delikatnie rozdrobnić mikserem (maja zostać lekko wyczuwalne kawałki).
Ciepłą kaszę przełożyć do miski i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mak dokładnie odsączyć z nadmiaru wody (używając np. gazy i sitka). Dodać do zmielonej kaszy i wymieszać łyżką.
Następnie, do miski z kaszą i makiem dodać pokrojone rodzynki, rozdrobnione płatki migdałowe, masło migdałowe, starte jabłko oraz skórkę z pomarańczy. Wymieszać do połączenia się składników. Do powstałej masy dodać banany, rozgniatając je widelcem (mają zostać lekko wyczuwalne kawałki banana). Ponownie wymieszać. Jeśli masa okaże się zbyt mało słodka- dodać wybrane słodzidło.
Wersja bez pieczenia:
Powstałą masę można jeść od razu, np. jako poranną jaglankę lub wyłożyć do tortownicy i odstawić na minimum 8 h (najlepiej całą noc) do lodówki aby masa nieco stężała.
Wersja pieczona:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do masy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodać do pozostałych składników, bardzo delikatnie mieszając.
Gotowe ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok 35 minut.
Składniki na polewę włożyć do garnka i podgrzać do momentu ich rozpuszczenia. Gotową polewą polać zastygnięte/ upieczone ciasto.
Czym się różnią obie wersje makowca?
Konsystencja makowca bez pieczenia jest dość ,,ciężka" i zbita, idealna dla koneserów wilgotnych ciast. Wersję makowca bez pieczenia polecam dla dzieci- ciasto w tej wersji zachowa więcej wartości odżywczych.
Wersja pieczona, przypomina konsystencją tradycyjny, pieczony makowiec japoński. Wersja ta, przypadnie do gustu dziadkom, babciom, ciotkom...wszystkim, którzy kochają tradycyjne wypieki:) Ps. Smak kaszy nie jest wyczuwalny a słodycz płynąca z rodzynek, jabłka i bananów powinna zadowolić każdego Łakomczucha 😉