
Składniki
- ok 700 g mięsa mielonego (polecam zmieszać mięso wieprzowe z wołowym)
- 1 średniej wielkości cukinia, ok 300-400 g
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 płaskie łyżki kaszy manny (zamiennie można użyć bułki tartej)
- 1 jajko
- 1 szklanka bulionu (ewentualnie wody)
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki (można dodać mniej)
- 1 i 1/2 łyżeczki mieszanki ziół: suszona bazylia, oregano, majeranek
- sól*, pieprz
+
- do podania: garść pokruszonych płatków migdałowych, świeża natka pietruszki oraz kasza/puree ziemniaczane/ makaron.
*sól w porcji dziecka poniżej 1 r. ż należy pominąć.
W przepisie 1 szklanka= ok 250 ml
Sposób przygotowania
Cukinię, paprykę i cebulę zetrzeć na tartce na grubych oczkach (cebulę można ewentualnie drobno posiekać).
Czosnek obrać z łupinek i posiekać na drobne kawałki.
Mięso mielone włożyć do miski. Dodać starte warzywa, czosnek, jajko, kasze mannę oraz sypkie przyprawy.
Całość wyrobić na jednolitą masę.
Uformować klopsiki (ok 12-15 szt).
Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz włożyć uszykowane klopsiki. Obsmażyć na dużym ogniu po ok 1-2 minuty z każdej strony. Następnie na patelnię wlać bulion lub wodę, dodać listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 12 minut.
Po wyznaczonym czasie, do zawartości patelni wlać przecier pomidorowy oraz mleko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez kolejne 5-7 minut.
Gotowe klopsiki posypać garścią pokruszonych migdałów (opcjonalnie) oraz świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Klopsiki podawać z kaszą/ puree ziemniaczanym lub makaronem.
2 komentarze
Zawsze mnie zastanawia jak okrągłe klopsy można podsmażać z KAŻDEJ STRONY 😁 I ile mają tych stron? 😉
Przepis fajny, na pewno wypróbuje 👍
😉