
Składniki
Składniki na ciastka:
- 2 dojrzałe banany
- 1 płaska łyżka masła orzechowego lub pasty sezamowej, tahini
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki migdałowej*
- 1 łyżka mąki owsianej**
- 1 łyżka kaszy manny***
- 1,5 łyżeczki kakao (zamiennie można użyć karobu)
*zamiast mąki migdałowej można użyć zmielonych płatków migdałowych
**zamiast mąki owsianej można użyć zmielonych płatków owsianych lub zamiennie użyć mąki migdałowej
***zamiast kaszy manny można użyć 1 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
Składniki na nadzienie:
- 150 g serka śmietankowego (polecam serek śmietankowy Bieluch, zmiennie można użyć np. serka mascarpone)
- 1 pełna łyżka musu kokosowego*
*zamiast musu można użyć zmiksowanych wiórek kokosowych
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zmiksować na jednolita masę.
Gotowe ciasto wylać do 10 foremek na muffinki, do 1/3 ich wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 20 minut.
Ostudzić.
W między czasie przygotować nadzienie.
Serek oraz mus kokosowy wymieszać na jednolita masę.
Ostudzone ciastka, przekroić na pół.
Na jedną z części położyć łyżeczkę masy i skleić pozostałą połówką.
Ciastka schłodzić w lodówce przez ok 1 godzinę.
Przepis zainspirowany przepisem na ,,Śniadaniowe Bounty" od @uwojtusianatalerzu.