
Składniki
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni*
- 1 szklanka płatków owsianych
- 100 g płatków migdałowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
- ok 80-100 g suszonych, niesiarkowanych moreli
- 1/2 szklanki mleka roślinnego, np. kokosowego (ewentualnie mleka krowiego)
- 2 jajka
- 1 banan (średniej wielkości)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytrynu lub octu jabłkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*Puree z dyni: 1 dynię (hokkaido/ piżmową) rozkroić na pół lub na ćwiartki, wydrążyć pestki i ułożyć na blaszce do pieczenia . Piec przez ok 45 min w 180 stopniach C. Ostudzoną dynię obrać ze skórki i zmiksować do momentu uzyskania jednolitej masy.
Ps. nie ma potrzeby obierać dyni ze skórki przed pieczeniem- po upieczeniu obiera się ją o wiele prościej:)
Sposób przygotowania
Płatki owsiane i płatki migdałowe włożyć do miski i zmiksować na mąkę. Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Morele pokroić na małe kawałki.
Do osobnego naczynia wbić jajka, dodać mleko roślinne, olej, puree z dyni oraz banana. Zmiksować na jednolitą masę.
Do miski z sypkimi produktami powoli wlać płynną masę. Wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać sok z cytryny oraz pokrojone morele.
Całość wymieszać. Gotową masę wylać do foremek na muffiny (ok 12 sztuk).
Piec w 180 stopniach C. przez ok 25 minut.
2 komentarze
Przepyszne! Delikatne i mięciutkie w środku! Najlepsze dyniowe jakie jadłam!
Bardzo nam miło:)