
Składniki
Składniki na pudding:
- 160 g jogurtu kokosowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
- 3 łyżki nasion chia
+
- ewentualnie dowolne sypie słodzidło
Składniki na mus z tofu
- 220 g naturalnego tofu
- 4 łyżki gęstego mleka kokosowego
- 1 łyżka karobu (zamiennie można użyć kakao lub 2 kostek gorzkiej czekolady, min 70%)
- 1 pełna łyżka masła migdałowego (zamiennie można użyć dowolnego masła orzechowego lub 1 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego)
- 1 banan
Sposób przygotowania
Przygotowanie puddingu:
Mleko kokosowe zagotować w garnku. Dodać nasiona chia (+ ewentualnie wybrane słodzidło). Zamiesza i odstawić do ostygnięcia. Następnie mieszankę mleka i nasion chia połączyć z jogurtem kokosowym. Przelać do szklanych salaterek. Wstawić do lodówki na min. 3 godziny.
Przygotowanie musu czekoladowego z tofu:
W garnku podgrzać mleko kokosowe. Dodać karob (lub kakao/ czekoladę). Mieszać do momentu rozpuszczenia się karobu. Garnek odstawić z ognia. Dodać tofu, masło migdałowe oraz banana. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Gotowy mus schować do lodówki na czas pęcznienia nasion chia.
Na gotowy pudding wyłożyć mus czekoladowy. Całość udekorować wybranymi owocami.