
Składniki
- 250 g serka śmietankowego, typu sernikowego, np. ,,Mój ulubiony" (ewentualnie twarogu półtłustego)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka karobu (zamiennie można użyć kakao)
- 1 pełna łyżka masła orzechowego (zamiennie można użyć roztopionego masła lub oleju kokosowego)
- 1 banan
- 2 łyżki rodzynek (można pominąć)
Sposób przygotowania
Jajka i serek włożyć do miski. Zmiksować na jednolitą masę.
Dodać masło orzechowe oraz karob i wymieszać.
Rodzynki pokroić na mniejsze kawałki a następnie dodać do masy wraz z mąką pszenną oraz mąką ziemniaczaną.
Całość wymieszać do połączenia się składników.
Na sam koniec dodać banana, rozgniatając go widelcem (mają zostać lekko wyczuwalne kawałki banana) i ponownie, całość delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto nakładać za pomocą łyżki na rozgrzaną patelnię i smażyć na umiarkowanym ogniu po ok 3-4 minut z każdej strony*
*Uwaga, placki lubią lekko przywierać do patelni i mogą wymagać częstszego przewracania.
Ps. Placki można upiec również w piekarniku - cisto należy wyłożyć na blaszkę do pieczenia, formując za pomocą łyżki placki i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 12-15 minut.
3 komentarze
Zrobiłam z kakao i olejem kokosowym i wyszły dziwnie kwaśne 🙁 niestety musiałam zjeść sama, synkowi nie smakowały. Myślę, że masło orzechowe to jednak istotny składnik.
Popróbujemy innych przepisów, są bardzo ciekawe. Bardzo się cieszę, że na blogu jest mnóstwo pomysłów na dania bogate w białka roślinne 🙂
ojej… a jakiego serka Pani użyła?
Zrobiłam z twarogiem i wyszły smaczne 🙂 zamiast smażyć upiekłam je i to nie jako placki a babeczki w silikonowych foremkach i nie było problemu z przywieraniem do czegokolwiek 😀 zapisuję do swoich “stałych” przepisów 🙂