
Składniki
- 200 g makaronu ryżowego
- 300-400 g filetu z łososia
- 1 duża czerwona papryka
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki starego świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu ryżowego ( lub 1 łyżka soku z cytryny)
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki nasion sezamu
- posiekany szczypiorek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól *, pieprz
*sól w porcji dziecka poniżej 1 r. ż należy pominąć
Sposób przygotowania
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Łososia opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na cienkie plasterki. Oprószyć solą* i pieprzem, odłożyć do miski.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę i pieczarki pokroić na małe, cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, dorzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz starty imbir. Chwilę przesmażyć.
Następnie dodać pokrojoną cebulę, pieczarki oraz paprykę. Smażyć do momentu aż cebula się lekko zeszkli.
Do zawartości patelni dodać ugotowany makaron i delikatnie wymieszać. Wlać ocet ryżowy, dołożyć pokrojoną papryczkę chili, doprawić solą* i pieprzem. Na sam koniec dodać łososia. Delikatnie mieszając, smażyć przez ok 3- 5 minut.
Gotowy makaron posypać ziarnami sezamu, świeżym szczypiorkiem oraz skropić olejem sezamowym.
*sól w porcji dziecka poniżej 1 r. ż należy pominąć