
Składniki
- 1,5 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka syropu klonowego/ miodu (dla dzieci pow. 1 r.ż) lub 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
+
- 250 ml śmietany kremówkę (schłodzonej przez parę godz w lodówce!)
- Miód (dla dzieci pow. 1 r. ż) lub syrop klonowy
- świeże owoce
Sposób przygotowania
Mleko, jajka, roztopione masło i wybrane słodzidło (syrop klonowy, banan lub miód) zmiksować na jednolitą masę.
Następnie dodać stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Odstawić na ok 10 minut.
W międzyczasie w misce ubić śmietanę kremówkę.
Gotowe ciasto wylewać na rozgrzane płytki gofrownicy. Piec ok 4 minut (lub nieco dłużej w zależności od mocy gofrownicy)
Gotowe gofry podawać z bitą śmietaną, polane odrobiną miodu lub syropu klonowego, w towarzystwie świeżych owoców 😉
2 komentarze
Prezentują się obłędnie! Mam pytanie w kwestii gofrownicy jakiej firmy/model jest Wasza gofrownica ?
I czy łatwo utrzymać ją w czystości ? Zastanawiam się czy kupić ze zmiennymi płytkami czy jednak zintegrowanymi na stałe.
Posiadam gofrownicę firmy Dezal, model 301.7. Co prawda nie ma wymiennych płytek ale nie ma problemu z jej czyszczeniem:)