
Składniki
- 200 g makaronu soba (zamiennie można użyć makaronu typu udon lub makaronu ryżowego)
- 1 marchewka
- 1 buraczek
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 pełna łyżka pasty sezamowej, tahini
- 1/2 łyżki syropu klonowego (zamiennie można użyć miodu- dla dzieci pow. 1 r. ż)
- 1/2 łyżki startego, świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka nasion sezamu
- 1 łyżka zmielonych nasion słonecznika (opcjonalnie)
- posiekany szczypiorek
- sól *, pieprz
+
- w wersji dla dorosłych: 1 łyżka sosu sojowego
*sól w porcji dziecka poniżej 1 r. ż należy pominąć
Sposób przygotowania
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Marchewkę i buraczka opłukać pod bieżącą wodą i oskrobać.
Za pomocą temperówki do warzyw, pociąć warzywa na wstążki*
Uszykować sos: w miseczce zmieszać ze sobą pastę sezamową, sok z cytryny, syrop klonowy oraz olej sezamowy (+ ewentualnie sól/ sos sojowy).
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić zgniecione ząbki czosnku oraz starty imbir. Chwilę przesmażyć.
Dodać warzywa i smażyć na dużym ogniu przez ok 1-2 minut. Zmniejszyć ogień, dodać zmielony słonecznik i smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
Następnie, do zawartości patelni dodać ugotowany makaron oraz wlać sos. Całość przemieszać i podgrzewać przez ok 1 minutę.
Gotowy makaron wyłożyć na talerze. Posypać świeżym szczypiorkiem oraz ziarnami sezamu.
* jeśli nie posiadacie temperówki do warzyw, marchewkę i buraczka można zetrzeć na tartce na grubych oczkach lub pokroić je w cienkie plasterki