
Składniki
Składniki na pralinki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (można użyć ciecierzycy z puszki)
- 1 szklanka płatków owsianych*
- 1 szklanka płatków migdałowych**
- 3/4 szklanki suszonych daktyli, bez pestek (ok 22-25 sztuk średniej wielkości)
- 5 łyżek masła orzechowego (można zamiennie użyć pasty tahini)
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao lub karobu
- ewentualnie: 2 łyżki miodu ( dla dzieci pow. 1 r. ż) lub syropu klonowego***
* można użyć gotowej mąki owsianej w ilości 3/4 szklanki
**zamiennie można użyć gotowej mąki migdałowej w ilości 3/4 szklanki
***dla nas słodycz daktyli była wystarczająca
Składniki na polewę:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, min. 80 %*
- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego
+
- sproszkowany burak (polecamy różdżkę smaku od Helpa:)
*zamiennie można użyć 1 łyżki kakao lub karobu i 1,5 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania
Daktyle włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na ok 15 minut.
Ciecierzyce odsączyć z wody (ciecierzyce z puszki przepłukać w czystej wodzie i odsączyć na sitku) i włożyć do miski. Dodać odsączone daktyle i zmiksować na jednolitą masę.
Do osobnej miski wsypać płatki owsiane oraz płatki migdałowe. Zmiksować na mąkę.
Do miski z ciecierzycą i daktylami dodać masło orzechowe, przyprawę piernikową, kakao oraz ewentualnie wybrane słodzidło. Następnie, stopniowo dodać mieszankę zmiksowanych płatków owsianych i migdałowych, równocześnie zagniatając ciasto.
Uwaga! W trakcie dodawania mieszanki mąki należy sprawdzić konsystencję ciasta i jego smak. Może się okazać że nie będzie potrzeby dodania ich w całości.
Ciasto należy zagniatać do momentu otrzymania jednolitej konsystencji.
Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki odstawić na tackę.
W garnuszku rozpuścić składniki polewy.
Pralinki polać polewą i odstawić w chłodne miejsce na min. 30 minut do lodówki (najlepiej na całą noc)
Po zastygnięciu, pralinki posypać sproszkowanym burakiem:)
Uwaga! Z tego samego ciasta można zrobić PIERNIKOWE, KRUCHE CIASTECZKA