
Składniki
Składniki na gotowaną soczewicę:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki mleka koksowego (ewentualnie bulionu/wody)
Składniki na zapiekankę jaglaną:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka bulionu (ewentualnie wody)
- 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty)
- 1/2 szklanki mleka koksowego
- 1 bakłażan
- 1 cukinia (średniej wielkości)
- 1 cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczką słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mieszanki ziół: suszona bazylia i oregano
- 1/3 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju
- sól* pieprz
*sól w porcji dziecka poniżej 1 r. ż należy pominąć
+ do podania
- śmietana kokosowa/ jogurt kokosowy* (zamiennie można użyć zwykłej, kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego)
- ogórek kiszony
- posiekany szczypiorek
*Jeśli zależy nam na dobrym wchłanianiu żelaza, należy użyć jako dodatku- śmietany kokosowej lub całkiem pominąć jej dodatek. Nabiał (tu kwaśna śmietana) ogranicza wchłanianie żelaza.
Sposób przygotowania
Soczewicę przepłukać kilkukrotnie pod bieżącą wodą, odcedzić na sitku i wsypać do garnka.
Zalać mieszanką wody i mleka kokosowego. Zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut.
W międzyczasie uszykować warzywa: cebulę, bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę (cebulę odłożyć do osobnej miski).
Na patelni rozgrzać olej. Dodać obrane, zgniecione ząbki czosnku i pokrojoną cebulę. Chwilę przesmażyć. Następnie dodać resztę warzyw. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok 7-10 minut.
Kaszę jaglaną opłukać kilkukrotnie w wodzie. Wypłukaną kaszę zalać wrzątkiem, odcedzić a następnie wraz z ugotowaną soczewicą dodać do zawartości patelni (kasza jaglana ma być surowa, nie gotujemy jej). Wymieszać. Dodać bulion, przecier pomidorowy, mleko kokosowe oraz przyprawy. Doprawić solą i pieprzem. Całość zagotować, zdjąć z ognia a następnie zawartość patelni przelać do naczynia żaroodpornego.
Naczynie przykryć pokrywką lub zawinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i piec przez ok 35 minut.
Gotową zapiekankę posypać szczypiorkiem. Podawać z kleksem śmietany kokosowej (lub zwykłej, kwaśnej śmietany*) i ogórkiem kiszonym:).
*Jeśli zależy nam na dobrym wchłanianiu żelaza, należy użyć jako dodatku- śmietany kokosowej lub całkiem ją pominąć. Nabiał (tu kwaśna śmietana) ogranicza wchłanianie żelaza.