
Składniki
składniki podstawowe:
- ok 500 g filetu z ryby (halibut, łosoś, pstrąg łososiowy itp.)
- 1 duży por
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
- sól* , pieprz
+
składniki na wersję ze śmietanką:
- 500 ml śmietany kremówki
składniki na wersję kokosową:
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
- 200 g śmietany kokosowej
+
dodatkowo:
- 100 g surowej kaszy bulgur
*sól w porcji dziecka poniżej 1 r. ż należy pominąć.
Sposób przygotowania
Filet z ryby opłukać pod bieżącą wodą, położyć na desce i dokładnie sprawdzić czy filet nie zawierają ości.
Następnie rybę pokroić na paski o szerokości ok 7 cm. Oprószyć solą i pieprzem i odstawić na ok 10 minut.
Jeśli decydujemy się na dodatek kaszy bulgur, należy ugotować ją w tym momencie wg instrukcji na opakowaniu.
W między czasie obrać pora z pierwszych liści, przekroić na pół i następnie pokroić w talarki o grubości ok 2 cm.
Na patelnię wlać olej oraz masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pora. Przemieszać, zmniejszyć ogień i smażyć przez ok 7-10 minut na umiarkowanym ogniu aż por będzie miękki.
Do zawartości patelni- w zależności od wybranej opcji, wlać śmietanę kremówkę lub mleko kokosowe ze śmietaną kokosową. Doprawić solą i pieprzem. Przemieszać, podgrzewać przez kolejne 2-3 minuty.
W wersji z kaszą bulgur:
Kaszę wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego a następnie na nią ułożyć kawałki ryby. Całość zalać sosem porowym.
W wersji bez kaszy:
Filety z ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zawartość patelni wylać na kawałki ryby.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok 20 minut.