
Składniki
- 1,5 l wywaru warzywnego lub mięsnego (ewentualnie wody)
- 1/2 średniej wielkości kalafiora
- ok 200 g mrożonego zielonego groszku (ewentualnie groszku z puszki)
- 1 marchewka
- 2-3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 200 ml śmietany kokosowej (zamiennie można użyć kwaśnej śmietany/ jogurtu greckiego z dodatek 1-2 łyżek śmietany kremówki)
- 1, 5 łyżki oleju, np. rzepakowego
- sól *
- pieprz
- posiekany koperek
*sól w porcji dziecka poniżej 1 r. ż, należy pominąć.
Sposób przygotowania
Kalafiora podzielić na różyczki.
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej. Dodać ząbki czosnku przecisnietę przez praskę oraz listki laurowe i ziele angielskie.
Chwilę przesmażyć. Dodać kalafiora, startą marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone ziemniaki. Całość smażyć przez ok 4-5 minuty na średnim ogniu. Przemieszać.
Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 12-15 minut. Na sam koniec dodać mrożony groszek oraz śmietanę kokosową.
Gotować przez kolejne 5-7 minut na średnim ogniu.
Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę posypać koperkiem 😉